Pogoršana epidemiološka situacija: Apel i podsećanje na postojeće mere

Gradski štab za vanredne situacije u Vranju sastao se u petak zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području grada i usvojio više zaključaka.

Najpre, još jednom je apelovano na sve poslodavce koji posluju na teritoriji grada da redovno preduzimaju sve neophodne preventivne mere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Da postupaju po preporukama i uputstvima nadležnih ministarstava u cilju sprečavanja širenja infekcije.

- Poslodavac je dužan da s ciljem osiguranja zaštite i zdravlja zaposlenih, radno angažovanih i stranaka obezbedi sve opšte, posebne i vanredne mere koje se odnose na higijensku sigurnost objekata i lica - navode iz Štaba.

Potom, sve osnovne i srednje škole "nastaviće sa redovnim odvijanjem nastave po modelu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz pojačanu kontrolu poštovanja preventivnih mera zaštite od virusa COVID 19".

- Nalaže se Odeljenju za ispekcijske poslove i Odeljenju komunalne policije da nastave da redovno preduzimaju mere i aktivnosti iz delokruga svoje nadležnosti na kontroli poštovanja propisanih mera zaštite od virusa COVID 19 i da o tome svakodnevno obaveštavaju Gradski štab za vanredne situacije.

Usvojen je i zaključak da Zavod za javno zdravlje Vranje, u saradnji sa nadležnim ustanovama, nastavi sa zdravstveno-edukativnim radom na teritoriji grada Vranja radi podizanja svesti kod građana o značaju prevencije, očuvanju zdravlja, odgovornog ponašanja, u cilju suzbijanja epidemije izazvane virusom COVID 19.

Preporučeno je i Odseku inspekcije rada i Odseku sanitarne inspekcije u Vranju da intenziviraju preduzimanje mera i aktivnosti iz delokruga svoje nadležnosti u vezi sa kontrolom poštovanja Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu, Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID 19 kao i drugih pozitivno-pravnih propisa od strane poslodavaca koji posluju na teritoriji grada Vranja - navodi se u apelu Štaba.

Takođe, naloženo je stručno-operativnim timovima za kontrolu privrednih subjekata, kontrolu javnog prevoza, ugostiteljskih objekata, a posebno predškolskih i školskih ustanova da nastave sa nadzorom i kontrolom poštovanja preventivnih mera zaštite od virusa.

- Gradski štab za vanredne situacije još jednom apeluje na sve građane da budu veoma odgovorni i da se i dalje pridržavaju svih preventivnih mera u cilju zaštite od zarazne bolesti COVID 19 - navodi se u saopštenju.

Najnovije vesti