Podzemni kontejneri: Korak napred za Vranje u odlaganju smeća (FOTO, VIDEO

Deset podzemnih kontejnera nabavio je Grad Vranje iz Fonda za zaštitu i unapređenje životne sredine, a instaliranje je počelo u četvrtak na predviđene četiri lokacije u gradu, izjavila je za Vranje News izvršna direktorka u JKP Komrad Nela Cvetković.

Ona je dodala da je svemu prethodila nabavka kamiona-podizača, sa tzv. mehaničkom "rukom", koji će omogućiti pražnjenje podzemnih kontejnera.

- Četiri kontejnera predviđena su samo za komunalni otpad, dva za staklenu i četiri za pet ambalažu.

Loakcije na kojima će biti kontejneri su u blizini Gimnazije Bora Stanković, na parkingu ispred Gradske biblioteke, u blizini OŠ Vuk Karadžić i lokacija preko puta gradske crkve.

Jedan podzemni kontejner ima kapacitet kao četiri kontejnera od 1,1 metra kubnog koje je grad dosad koristio u naseljima na svom području.

- Podzemni kontejner će nam, dakle, sa tog aspekta napraviti uštede, manje će puta morati kamion da prolazi, što povlači i uštedu goriva, radne snage i sl.

Kod Gimnazije smo dosad recimo praznili kontejnere dva puta dnevno, nadamo se da će to ubuduće biti jednom ili ređe.

Imajući u vidu da će se u startu vršiti primarna selekcija imaćemo i određeni prihod jer ćemo deo otpada davati na dalju reciklažu - kazala je Cvetkovićeva.

Pražnjenje kontejnera pratiće se kamionom kiperom sa tzv. mehaničkom "ruku", vozač će moći bez pomoći drugih radnika da prazni kontejner.

- Kontejner će imati poklopce, nadamo se da će građani da ih zatvaraju, da neće biti smeća okolo i da će se inspekcije više angažovati oko tih lokacija - rekla je Nela Cvetković za Vranje News.

Instaliranju prvih kontejnera u gradu tokom dana prisustvovao je i direktor Komrada Momir Stojilković.

Najnovije vesti