Podrška OK radiju iz Evropske federacije novinara

Evropska federacija novinara (EFJ) sa svojim partnerskim organizacijama izrazila je podršku i solidarnost sa OK radijem iz Vranja i pozvala nadležne institucije da zaustave pritiske i uznemiravanje lokalnog biznismena na tu redakciju, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

"Naše organizacije ove aktivnosti vide kao drski pokušaj lokalnog moćnika da zapreti medijima, ućutka ih, ugrozi zaposlene, zastraši ostale novinare i udalji ih od kritičkog izveštavanja o biznismenu i njegovim poslovnim interesima.

Ovu taktiku veoma često koriste moćnici u Srbiji smatrajući da mogu nekažnjeno da prete medijima", navodi se u saopštenju EFJ.

Iz Evropske federacije novinara pozvali su srpske vlasti "da obezbede bezbednost novinara i svih zaposlenih u OK radiju i pokažu da pretnje novinarima poput tih ne prolaze nekažnjeno i pozdravili podršku koju je tom radiju pružila Stalna radna grupa za bezbednost novinara i šira novinarska zajednica u Srbiji".

Naglasili su da će "nastaviti da prate slučaj", uključujući i sledeće ročište na suđenju o napadima na OK Radio koje je zakazano za 30. septembar.

Pored EFJ-a protestu povodom pritisaka na OK radio pridružile su se organizacije Artikl 19, Internacionalni institut za štampu (IPI), Evropski centar za slobodu medija (ECPMF), Neograničena sloboda štampe (FPU) i Opservatorija za Balkan i Kavkaz Transeuropa.

Najnovije vesti