Podela tablet računara za romske đake u Vranjskoj Banji i Bujanovcu

Vranje - Učenici romske nacionalne manjine u OŠ Predrag Devedžić u Vranjskoj Banji i OŠ Branko Radičević u Bujanovcu u sredu će dobiti tablet računare, donaciju u okviru projekta "Brzi odgovor na krizu izazvanu epidemijom virusa Kovid 19 u romskim zajednicama“.

Tablet računare podeliće direktor Fonda za obrazovanje Roma u Srbiji Adi Sinani i menadžer Centra za edukaciju Roma Ljuan Koka.

Đacima u Vranjskoj Banji pedeset tablet računara biće podeljeno u 11 časova u prostorijama škole, a isto toliko romskoj deci u Bujanovcu od 14 časova.

Iz Centra za edukaciju Roma i etničkih zajednica (CEREZ) navode da su tokom istraživanja na terenu uvideli da i za vreme krize izazvane pandemijom virusa COVID-19 učenici romske nacionalne zajednice, kao mnogo puta do sada, nisu imali jednake mogućnosti kao njihovi vršnjaci.

- Zbog loših uslova u kojima žive imaju veliki problem da se adekvatno uključe u nastavu na daljinu, odnosno da nastave proces obrazovanja.

Zahvaljujući donaciji Romskog obrazovnog fonda uspeli smo da obezbedimo 200 tableta koji će biti podeljeni učenicima od V do VIII razreda u ove dve i još dve škole u Zemunu i Kragujevcu.

Ove škole smo odabrali kao rezultat dosadašnje dobre saradnje sa direktorima i pedagoškim asistentima, ali i zbog toga što je u njima značajan procenat učenika iz romske nacionalne zajednice.

U svakoj školi ćemo podeliti po 50 tableta dobrim učenicima da bi im omogućili da se nesmetano uključe u praćenje nastave na daljinu, ali i da time podstaknemo i drugu decu da bolje uče, kao i da im pokažemo da je sa obrazovanjem veća šansa za zapošljavanje i sticanje materijalne sigurnosti.

Projektnim aktivnostima predviđeno je da angažujemo i po jednog mentora i tutora koji će pomoći deci, ali i njihovim roditeljima da povećaju kompetencije za praćenje nastave na daljinu - izjavio je Ljuan Koka iz CEREZ-a.

Projekat „Brzi odgovor na krizu izazvanu epidemijom virusa COVID-19 u romskim zajednicama“ (”Rapid Response to COVID 19 crisis in Roma communities”) realizuje se od jula do kraja 2020. godine, a finansira ga Fond za obrazovanje Roma (Roma Education Fund).

Najnovije vesti