Početak međunarodne akcije protiv pojačanog priliva migranata označen u Vranju

Početak međunarodne operacije, koja za cilj ima zaštitu srpske državne granice od pojačanog migratornog pritiska iz Republike Severne Makedonije, označen je u Vranju, na sastanku predstavnika Uprave granične policije MUP-a i policija Mađarske i Austrije, te predstavnika diplomatskog kora.

U sali Skupštine grada Vranja rečeno je da je akcija usmerena na granične prelaze prema Severnoj Makedoniji.

Memorandum o razumevanju, potpisan 16. novembra 2022. između tri države, usmeren je na jačanje trilateralne saradnje u oblasti efikasne borbe protiv ilegalnih migracija i zaštite granica.

Potpisnici su Aleksandar Vučić, Viktor Orban i kancelar Austrije Karl Nehamer.

Na sastanku je rečeno da je MUP nakon toga pristupio "opsežnim pripremama za operacionalizaciju ovog dokumenta, u cilju zaštite granice Srbije od pojačanog migratornog pritiska iz pravca Severne Makedonije".

U dogovoru sa partnerima iz Mađarske i Austrije, napravljen je plan operativnih aktivnosti i dogovoreno je zajedničko angažovanje policijskih službenika tri države, formiranjem zajedničkih patrola koje će uz upotrebu specijalizovane opreme za nadzor državne granice obezbeđivati bezbednosno ugrožen granični pojas, s ciljem podizanja opšte bezbednosti tog područja.

Najnovije vesti