Počela proslava 142 godine Biblioteke Bora Stanković

Povodom obeležavanja 142. godišnjice od osnivanja Javne biblioteke Bora Stanković u Vranju, u sali Periodike ove ustanove predstavljeni su segmenti digitalne biblioteke pod nazivom Veliki rat i sadržaji drugih digitalnih biblioteka koje poseduju građu o Srbiji u Prvom svetskom ratu.

Direktor Gradske biblioteke Zoran Najdić potencirao je da je ovaj projekat urađen u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije.

"Danas će biti predstavljena kolekcija Veliki rat, koju je Narodna biblioteka Srbije radila u okviru evropskih fondova, a tiče se prikupljanja svih materijalnih dokaza, dokumenata, fotografija, slika, ratnih dnevnika i zapisa vezanih za Prvi svetski rat.

S obzirom na to da se radi o impozantnom broju dokumenata, predstavnici iz Narodne biblioteke Srbije pojasniće proceduru prikupljanja, obrade i prezentaciju arhivske građe kako bismo mogli da počnemo sa realizacijom projekta digitalizacije kulturnog nasleđa juga Srbije", istakao je Najdić.

Nemanja Kalezić, načelnik Odeljenja obaveznog primerka Narodne biblioteke Srbije kazao je da je cilj ovog projekta bio da deset nacionalnih biblioteka iz cele Evrope "digitalizuju i učine javno dostupnom građu" nastalu kako tokom Prvog svetskog rada i nakon njega.

"Narodna bilblioteka Srbije i bibliotečke zajednice u Srbiji imale su cilj da digitalizuje svu građu štampanu tokom i posle Prvog svetskog rata.

Pored toga, digitalizovano je sve što je pronađeno u privatnim prepiskama, pre svega u pisamima i razglednicama, ali i geografske karte, propagandni material.

Dosad je digitalizovano preko 16.000 bibliotečkih jedinica", naveo je Kalezić.

Program obeležavanja nastaviće se u subotu u dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića, gde će biti održano književno veče na kojem će govoriti Božo Koprivica i Ružica Marjanović.

Najnovije vesti