Objavljen program proslave 142 godine Biblioteke Bora Stanković

Gradska biblioteka Bora Stanković u Vranju pripremila je veoma sadržajan program proslave 142. godišnice osnivanja, u kome će ljubitelji pisane reči moći da uživaju počev od petka 18. zaključno sa utorkom 21. junom.

Najpre će u petak od 13 časova u sali Periodike biblioteke biti priređeno predstavljanje digitalne biblioteke Veliki rat i drugih digitalnih biblioteka koje poseduju građu o Srbiji u Prvom svetskom ratu.

Na promociji će govoriti Nemanja Kalezić, načelnik Odeljenja obaveznog primerka.

"Digitalna biblioteka Veliki rat nastala je kao deo projekta Europeana kolekcije 1914-1918, koji ima za cilj da iz fondova 9 nacionalnih biblioteka digitalizuje i učini javno dostupnim više od 400.000 publikacija nastalih tokom Prvog svetskog rata", navodi se u najavi događaja, projekta Narodne biblioteke Srbije.

Već u subotu 19. juna u 19 časova u dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića književno veče održaće Božo Koprivica i Ružica Marjanović.

Koprivica je autor iz Nikšića, koji živi i stvara u Beogradu.

Napisao je knjige Volej i sluh (1992), Vreme reči, Razgovori sa Borislavom Pekićem (1993), Kiš, Borhes, Maradona (1996), Dribling 1001 noć (2006), Samo bogovi mogu obećati (Ljevak, Zagreb, 2010; izmenjeno i dopunjeno izdanje – Geopoetika, 2014).

Priredio je Zbornik o Danilu Kišu za časopis Ars (Otvoreni kulturni forum, Cetinje, 2005, 2009).

Radio je kao dramaturg po pozivu u mnogim pozorištima.

Sa Emirom Kusturicom snimio je igrano-dokumentarni film Sedam dana u životu jedne ptice za francusku televiziju.

Ružica Marjanović je profesorka književnosti u gimnaziji u Užicu, suosnivačica renomiranog književnog festivala Na pola puta koji se već šesnaest godina svakog aprila održava u ovom gradu.

Kuriozitet tog festivala jest da su njegovi organizatori i domaćini užički srednjoškolci, a goste svih ovih godina predstavljaju prvaci postjugoslavenske književnosti.

U ponedeljak 21. juna u 19 časova, takođe u dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića gostovaće Rumena Bužarovska i Almir Alić.

Bužarovska je pesnikinja iz Skoplja, autorka je četiri zbirke priča – Žvrljotine (2006), Osmica (2010), Moj muž (2014) i Nikuda ne idem (2018), studije o humoru u savremenoj makedonskoj i američkoj kratkoj priči O smešnom: Teorije humora kroz prizme kratke priče (2012) i knjižice mini-fikcije Spavaj (2017).

Njene zbirke priča prevedene su i objavljene u Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Sloveniji, Italiji, Mađarskoj, Nemačkoj i SAD.

Almir Alić je iz Zvornika u BiH.

Do sada je objavio romane Soliter Titanic (Zagreb, 2006), Boa u kokošinjcu (Zagreb, 2009), Volim crtati velika crvena srca (Tuzla, 2015), Godina pacova (Tešanj, 2018), te zbirku kratkih priča Piccolo mondo (Novi Sad, 2009).

Nagrađivan je na brojnim domaćim i međunarodnim konkursima za najbolju kratku priču.

Rado je viđen predavač na književnim radionicama za srednjoškolce i studente iz cijele regije.

Aktivan je učesnik procesa tranzicione pravde. Živi i radi na relaciji Tuzla- Sarajevo.

Po završetku ove književne večeri Biblioteka Bora Stanković uručiće nagrade najvernijim čitaocima u prethodnoj godini.

MERE

Programi koje za Dan ustanove – 142 godine od osnivanja priređuje Javna Biblioteka Bora Stanković održaće se uz primenu svih epidemioloških mera koje su odredile stručne službe, a odnose se na dezinfekciju, nošenje zaštitnih maski, kao i na maksimalan dozvoljen broj posetilaca i održavanje predviđene fizičke distance u publici.

- Mole se posetioci da poštuju propisane mere i budu odgovorni prema sebi drugima - navode iz biblioteke.

Najnovije vesti