Platinasti vuk: Vojska Srbije spremna i sposobna da sarađuje sa svim armijama sveta

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot izjavio je u četvrtak u vojnoj Bazi Jug, prisustvujući vežbi Platinasti vuk 18, da je ta vežba veoma korisna za mirovne operacije u svetu, kako za srpske, tako i za sve ostale vojnike iz gostujućih zemalja koji su u njoj učestvovali.

- Mnogobrojnost zemalja učesnica, najznačajniji je segment ovih vojnih vežbi, vojno delovanje uvežbava se u realnim okolnostima i situacijama koje su slične onima sa kojima se vojnici susreću u mirovnim operacijama.

Uče se komunikaciji, korišćenju opreme drugih vojski, vojnoj taktici, a Baza Jug je stvorena za ovakve operacije.

Mi smo srećni i ponosni što smo bili deo ove vežbe sa našim jedinicama iz Tenesija i Ohaja - rekao je Skot.

Britanski ambasador u Srbiji Denis Kif rekao je da je za Veliku Britaniju veoma važno da može da razvija vojnu saradnju sa drugim državama na ovaj način.

- Mi želimo da u Srbiji i na Zapadnom Balkanu imamo važnu ulogu i ubuduće.

Zahvalni smo ministru Vulinu i Vojsci Srbije što su nam omogućili da ove godine imamo više ljudi nego prvi put i nadam se da će se ova saradnja nastaviti - rekao je Kif.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je učešće u mirovnim operacijama jedna od najvažnijih misija Vojske Srbije.

- Na taj način mi se pripremamo da u celom svet donesemo mir.

Pokazujemo da smo u stanju da sarađujemo sa najrazvijenijim vojskama sveta, da smo u stanju da prenesemo svoje iskustvo, baš kao što smo spremni da ga stičemo od drugih.

Pripadnici naše Vojske pokazali su da su njihovo iskustvo i osposoboljenost na najvišem svetskom nivou - kazao je Vulin.

On je potencirao da je Vojska Srbije u stanju da zaštiti svoju zemlju.

- Mi ćemo intenzivno modernizovati Vojsku, sve što je potebno naš vojnik ima i naš vojnik će imati - rekao je Vulin.

Pukovnik Slađan Stamenković, zamenik komandanta Četvrte brigade kopnene Vojske Srbije, rekao je da je na vežbi Platinasti vuk 18 učestvovalo 510 vojnika, podoficira i oficira iz oružanih snaga devet zemalja.

- Od toga, 230 vojnih lica je iz oružanih snaga inostranih vojski.

Kao rukovodilac vežbe, mogu da kažem da sam vema zadovoljan radom, disiplinom i pofesionalizmom svih učesnika i smatram da smo ciljeve vežbe u potpunosti realizovali - rekao je Stamenković.

Strani ambasadori su multinacionalnoj vojnoj vežbi „Platinasti vuk 18“. prisustvovali u sklopu Dana visokih zvanica.

Pored pripadnika Vojske Srbije, na vežbi „Platinasti vuk 18“ učestvuju i jedinice oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih arapskih emirata, Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore.

Kako je bilo na Danu visokih zvanica u Bazi Jug možete pogledati u video materijalu koji je portal Vranje News dobio od produkcije dn 017.

Najnovije vesti