Platinasti vuk: Pripreme za mirovne misije u gotovo realnom scenariju FOTO/VIDEO

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat, prisustvujući u ponedeljak "Danu visokih zvanica" u sklopu multinacionalne vojne vežbe "Platinasti vuk", izjavio je u vojnoj bazi "Jug" kod Bujanovca da su ovakve vežbe "veoma značajne", te da mu je drago da su utisci "svake godine sve bolji".

- Najznačajnije je što su vežbe bazirane na realnim scenarijima sa kojima se mirovne vojne misije susreću u državama Afrike i Azije.

Oni moraju da znaju kako da rade zajedno sa drugim snagama, da govore istim jezikom, poznaju iste vojne taktike, ali takođe i da znaju da uče jedni od drugih.

Mi smo videli scenario koji obuhvata stvari koje mogu da se dešavaju u takvim misijama.

Baza "Jug" je transformisana u bazu za obuku mirovnih snaga u Evropi i mi smo veoma ponosni na ulogu koju naša država ima u tome.

Uložili smo više od 22 miliona dolara u ovu bazu za obnovu, za kompjuterske simulacije, kao i za obnovu infrastukture baze.

Baza "Jug" je samo deo veće saradnje između Srbije i Amerike - naglasio je Skat.

U ponedeljak je u vojnoj bazi "Jug" kod Bujanovca i na poligonu Borovac održan Dan visokih zvanica, u okviru multinacionalne vežbe "Platinasti vuk 19".

Zvanicama, prvenstveno ambasadorima stranih država čiji vojnici učestvuju u vežbi, demonstrirana je uvežbanost multinacionalnih snaga za delovanje u mirovnim operacijama.

Pukovnik Slađan Stamenković, rukovodilac vežbe, naglasio je da su se pripadnici vojnih snaga deset partnerskih zemalja poslednjih petnaest dana obučavali za vojna dejstva uz pomoć instruktora iz zemalja učesnica.

- Prvi put je ove godine na vežbi učestvovala jedna jedinica iz Italije.

U vežbi su učestvovala 502 pripadnika vojski, od toga 257 iz stranih država.

Svi su pokazali veliki profesionalizam, a pripadnici naše vojske da mogu ravnopravno sa starešinama i vojnicima iz drugih država da učestvuju u multinacionalnim operacijama dajući doprinos miru u svetu - kazao je Stamenković

Ovo je bila šesta po redu vežba Platinasti vuk u organizaciji 4. brigade Kopnene vojske.

Stamenković je naglasio da su pripadnici Vojske Srbije pokazali da mogu zajedno sa pripadnicima oružanih snaga iz drugih zemalja, ravnopravno da učestvuju u ovakvim operacijama, time dajući doprinos miru u svetu.

- Jedinice koje su učestvovale na vežbi obučene su i uvežbane da zajednički uspešno izvršavaju zadatke u operacijama podrške miru u multinacionalnom okruženju – dodao je Stamenković.

Obuka je izvedena po temi "Taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama" i kroz realizaciju taktičke vežbe pod nazivom "Operacija očuvanja mira".

Do sada je kroz obuku prošlo preko 2.000 pripadnika petnaest partnerskih zemalja.

Među učesnicima ovogodišnje vežbe su bili vojnici i starešine iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Italije, Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin nije se pojavio na vežbi, iako je njegovo prisustvo u ponedeljak bilo najavljeno iz Ministarstva odbrane.

J. Ristić

Najnovije vesti