Planinarski savez Srbije: Saučešće porodici i prijateljima Dragane Ristić Mladenović

Iz Planinarskog saveza Srbije izrazili su saučešće porodici i prijateljima Dragane Ristić Mladenović iz Vranja, koja je tragično nastradala u subotu kod Petrovca na Mlavi, izvodeći planinarske aktivnosti na Via ferati Gornjak.

"Planinarska zajednica iskreno žali za koleginicom koja je tragično nastradala.

Tokom oktobra dvoje srpskih planinara izgubilo je život na feratama.

Ti i slični tragični događaji su nam opomene, na žalost najokrutnije, da je planinarstvo lep, ali i opasan sport ukoliko se ne poštuju pravila i procedure.

Ovom prilikom apelujemo na svest planinarskih društava i planinara o neophodnosti poštovanja planinarskih pravilnika, etičkih kodeksa i uputstava o korišćenju tehničke opreme.

Ujedno, želimo da skrenemo pažnju javnosti, da sa promenom godišnjeg doba dolaze i znatno nepovoljniji vremenski uslovi koji zahtevaju povećanu koncentraciju, dobru fizičku spremu, adekvatnu obučenost i opremljenost kao i da bez svega navedenog boravak u planini predstavlja ozbiljnu opasnost.

Takođe želimo da ukažemo početnicima, ali i onima iskusnijima, da se u planinarske aktivnosti ne kreće bez osnovne planinarske obuke, odgovarajuće specijalističke obuke i bez nadzora sportskih stručnjaka sa odgovarajućom dozvolom za rad.

Nesreće su, na žalost, sastavni deo svakog sporta, upravo iz tog razloga Planinarski savez Srbije iz godine u godinu donosi sve strožije pravne akte sa ciljem podizanja bezbednosti učesnika planinarskih akcija, a sa željom da u budućnosti imamo što manje nesreća sa tragičnim ishodom", piše u saopštenju Planinarskog saveza Srbije.

Najnovije vesti