Siniša Kovačević i Branimir Šćepanović dobitnici Borine nagrade (VIDEO)

Žiri Borine nedelje odlučio je da u 2019. godini nagradu Borisav Stanković za celokupan opus dodeli dvojici autora - Branimiru Šćepanoviću i Siniši Kovačeviću, saopštio je u utorak Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice Borisav Stanković u Vranju.

- Nadam se da nije potrebno posebno objašnjavati zašto je odluka žirija baš takva.

Dodelom nagrade ovim autorima pokrivaju se svi žanrovi kojima se Bora bavio, pripovedački, romansijerski i dramski opus - kazao je Mihailović.

Žiri je radio u sastavu prof. dr Slađana Jaćimović, Aleksandar Laković i prof. dr Milo Lompar, kao predsednik žirija.

- Istaknuti pisac srpske književnosti dugi niz decenija, poznat u međunarodnoj književnoj javnosti, naročito francuskoj po svom antologijskom romanu "Usta puna zemlje", Branimir Šćepanović, pripovedač je i romansijer u čijem se delu prepliću realistička i fantastička motivacija, snažan moralni apel i egzistencijalno osećanje apsurda, likovi u kojima odjekuju detinje predstave i strahovi čoveka pred smrću, simboli i alegorije u kojima se prepoznaju konstante ljudske egzistencije i tipska obeležja moderne epohe.

Sve to čini njegovu prozu reprezentativnom za jedno poetičko vreme u srpskoj književnosti, kao i za univerzalnu dimenziju pripovedanja kao takvog - obrazložio je žiri zašto je nagradu dodelio Branimiru Šćepanoviću.

"Izuzetno uspešan kao dramski pisac, čije drame su snažno uprizorile i mitske i političke situacije u čovekovoj sudbini, Siniša Kovačević je u romanu "Godine vrana" dao dinamično oblikovanu, dramatičnu, upečatljivu sliku okupacije Beograda u Prvom svetskom ratu i njene ishode u posleratnom vremenu", napisao je u obrazloženju žiri, saopštavajući odluku o dodeli nagrade Siniši Kovačeviću.

- Originalno postavivši likove u nerazrešive odnose, sa snažnim tragičnim i sudbinskim ishodom, sa gorčinom osnovnog tona i sa, istovremeno, sugestivnim podtonom koji senči pripovedanje iz perspektive neke praosnovne dobrote i milosti, ubedljivo opisavši kulturološke razlike koje postaju egzistencijalna i istorijska vododelnica među ljudima, Kovačević je napisao uzbudljiv, moderan i dinamičan roman - napisao je žiri u obrazloženju odluke.

Ove godine navršava se 30 godina od osnivanja Književne zajednice Borisav Stanković u Vranju, organizatora Borine nedelje.

Književna zajednica je povodom jubileja već objavila nekoliko novih izdanja, a planirana je i svečana akademija u maju ili na leto.

Manifestacija Borina nedelja traje više od pola veka i jedna je od najstarijih književnih svetkovina u Srbiji, a ovo će biti 53. po redu.

Ovogodišnju manifestaciju je finansijski pomoglo Ministarstvo kulture.

PROGRAM BORINE NEDLJE 2019.

Četiri programa ovogodišnje manifestacije biće održana u Vranju, četiri u Beogradu, a po jedan u Vlasotincu i Leskovcu. Na svečanom otvaranju u subotu 23. marta u Vranju biće predstavljen portret pisca akademika Mira Vukasovića u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju od 20 časova. O Vukasoviću će govoriti akademik Jovan Delić. U utorak 26. marta na istom mestu od 20 časova održaće se veče pod nazivom "Pogled iznutra" u okviru koga će biti predstavljena knjiga "Rusofobija kod Srba". Govoriće prof. dr Milo Lompar i autor Dejan Mirović. U sredu 26. marta u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju od 20 časova, u programu pod nazivom "Crnjanski - biografija jednog osećanja" govoriće autor Milo Lompar. U petak 29. marta, na večeri posvećenoj dobitnicima nagrade Branimiru Šćepanoviću i Siniši Kovačeviću, u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju od 20 časova o nagrađenima će govoriti Slađana Jaćimović i Aleksandar Laković.

Kada je reč o programskim sadržajima planiranim za prestonicu, najpre će u petak 22. marta u programu pod nazivom "Bora u Francuskoj 7" u 20 časova biti održano veče novih članova Srpskog književnog društva (SKD), a govoriće Živko Nikolić. U ponedeljak 25. marta na istom mestu od 12 časova o aforizmima Vukomana Boškovića govoriće Ratko Božović, Vidak Maslovarić i Bratislav Milanović. U utorak 26. marta u Francuskoj 7 od 12 časova biće predstavljen zbornik "Tumačenje dela Janka Vujinovića" o kome će govoriti grupa autora. U okviru programa u SKD-u u Beogradu biće predstavljena nova knjiga Filipa Grbića "Prelest" 27. marta od 20 časova. O njoj će govoriti Marija Radić i Mirjana Mitrović. U sklopu pesničke večeri u Vlasotincu, takođe u sklopu Borine nedelje, u ponedeljak 25. marta od 19 časova u vlasotinačkoj biblioteci biće održano pesničko veče Radomira Andrića, Jeremije Lazarevića, Hrista Petrevskog i Trajčeta Kacarova. U četvrtak 28. marta od 19 časova u Kulturnom centru u Leskovcu biće predstavljena nova knjiga Danijele Kostadinović "Magični realizam Slobodana Džunića". O knjizi će govoriti autorka i Dragan Radović.

Najnovije vesti