Petrović: Borba za besplatne udžbenike u Vranju se nastavlja

Slobodan Petrović, narodni poslanik u Skupštini Srbije iz Vranja i odbornik u lokalnom parlamentu, saopštio je da on i njegova stranka Srbija centar (SRCE) zahtevaju hitno donošenje skupštinske odluke, kojom bi se omogućilo pokretanje postupka građanske inicijative za održavanja rasprave u lokalnoj skupštini o dodeli besplatnih udžbenika đacima na području grada Vranja.

Petrović u pisanom apelu podseća da je još 1. avgusta 2023. godine Resorni odbor za prosvetu GrO SRCE Vranje saopštenjem zahtevao sednicu lokalnog parlamenta na ovu temu.

"Potom sam 11. avgusta 2023. godine, kao predsednik GrO SRCE Vranje, predao peticiju gradskom rukovodstvu, a 14. avgusta obratio sam se gradonačelniku Vranja Slobodanu Milenkoviću otvorenim pismom.

U nastavku, 22. avgusta 2023. podneo sam pritužbu zbog diskriminacije poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković, a 31. avgusta obratio sam se i ministarki prosvete Slavici Đukić Dejanović.

Nikoga od pobrojanih nije bilo briga za naše đake.

Izgubili smo tu bitku, ali od borbe za besplatne udžbenike nismo odustali", poručuje Petrović.

On poručuje da su u stranci Srbija centar spremni da pokrenu građansku inicijativu, "kao oblik direktnog učešća građana u procesu odlučivanja".

"Takva inicijativa nikada do sada nije pokrenuta u Vranju.

Za novu bitku biće nam potrebno blizu 4.000 potpisa građana, kako bismo zakonski naterali gradsku vlast da održi skupštinsku raspravu i donese odluku o dodeli besplatnih udžbenika svim đacima na području grada Vranja.

Član 103, stav 5 Statuta grada Vranja propisuje da se postupak i procedura sprovođenja građanske inicijative uređuje posebnom odlukom Skupštine grada.

A, onda sam iz Gradske uprave dobio obaveštenje da takva odluka ne postoji.

Dakle, ne možemo da sprovedemo građansku inicijativu, jer odluka kojom se uređuje postupak i procedura za njeno sprovođenje ne postojiI, iako je morala biti odavno doneta.

Gradonačelniče Milenkoviću, pre nego što podnesete ostavku učinite bar jedan ispravan potez u korist grada", poručuje Petrović na kraju saopštenja.

Najnovije vesti