Petnaestogodišnjica laparoskopske hirurgije u Surdulici

Vranje/Surdulica - Ove godine navršava se petnaest godina laparaskopske hirurgije u Zdravstvenom centru u Surdulici, ustanovi sekundarne zdravstvene zaštite koja u pogledu kvaliteta i načina pružanja zdravstvenih usluga uživa najveći ugled na području Pčinjskog okruga.

Prvu laparoskopsku operaciju žučne kese uradio je sada već davne 2008. godine surdulički hirurg dr Aleksandar Stanojković, uz saradnju hirurga Zorana Ražnatovića sa Prve hirurške klinike u Beogradu.

Do 2015. godine dr Stanojković je sa svojim timom radio mahom laparoskopske operacije žučne kese, a od 2015. pridružio mu se hirurg dr Miroslav Stojilković.

To je momenat daljeg usavršavanja ove hirurške grane u ZC Surdulica u domenu laparaskopskih operacija i to proširenjem opsega na operisanje debelog creva, uz saradnju sa gostujućim hirurzima iz opštih bolnica Valjevo i Požarevac, kao i u okviru programa LAPSERB (Udruženje endoskopskih hirurga Srbije) sa instrukturom prof. dr Blagojem Đukanovićem iz KBC Bežanijska Kosa na čelu.

Poslednjih godina laparaskopijom žučne kese počeo je da se bavi još jedan surdulički hirurg - dr Dejan Antić.

Dr Stanojković krenuo je sa edukacijom hirurga iz južne Srbije.

Zaključno sa julom 2023. godine urađeno je oko 3.200 laparoskopskih operacija.

Ovaj broj operacija bio bi daleko veći da je od 2008. godine Surdulica, recimo, imala veći broj hirurga i anesteziologa u surduličkom ZC.

Trenutno tamo radi četiri hirurga, od kojih je jedan na subspecijalizaciji, kao i tri anesteziologa.

Iz tima koji izvodi ove operacije kažu za Vranje News da je "procenat kontraindikacija ispod statističke greške", a "dužina hospitalizacije kod laparoskopske operacije žučne kese je tri dana".

Direktor ZC Surdulica dr Dragan Kitanović kaže za Vranje News da je ponosan na odeljenje hirurgije, "posebno na to
što se većina operacija radi laparoskopski
".

"Veliku pažnju posvećujemo zapošljavanju i usavršavanju medicinskog kadra, kroz dodelu specijalizacija, subspecijalizacija i slanje lekara i drugog medicinskog osoblja na seminare i kongrese".

Otvorili smo i Endoskopski kabinet gde radimo kolonoskopije i gastroskopije.

Pozivam sve ljude iz Pčinjskog okruga, kojima su medicinske usluge neophodne, da dođu kod nas u ZC, dobiće svu potrebnu medicinsku pomoć i negu", kaže dr Kitanović.

On se zahvaljuje Ministarstvu zdravlja, Fondu za zdravstveno osiguranje, kao i Vladi Srbije na dosadašnjoj odličnoj saradnji, koja je, između ostalog, znatno doprinela usavršavanju ove grane hirurgije u Surdulici.

Komentari

Poštovani,čestitam kolegama Surduličke hirurgije na izvarednim rezultatima operacija u Laparaskopskoj hururgiji.Hteo sam da istaknem da sam i ja bio deo istorije jer sam dao anesteziju kod prve tri laparaskopske operacije žučne kese 2008 godine.Dr Čeda anestezija

Najnovije vesti