Petković (OJT): Ispituje se slučaj pretnji Antiću, nismo nadležni za eventualnu kupovinu glasova

Osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Vranju, na dan izbora 17. decembra, "nalagalo je policiji proveru svih navoda iz podnetih prijava građana u vezi sa izborima", navodi u saopštenju od subote osnovni javni tužilac MIlica Petković.

"Policiji je naloženo da se prikupe svi dokazi, o čemu je tužilac nakon izvršenih provera obaveštavan o svakom pojedinačnom događaju i upoznat sa prikupljenim dokazima.

Proverama je utvrđeno da ni na jednom biračkom mestu (u vezi sa kojim je bilo prijava, p.r) nije sprečavano niti ometano glasanje.

Nije bilo sile i pretnje drugim licima da glasaju za ili protiv određenog kandidata, nije bilo glasanja umesto drugih lica, nije bilo primene sile i pretnje, niti je na bilo koji drugi protivpravan način sprečeno održavanje glasanja na biračkom mestu, niti pak nereda koji bi doveli do prekida glasanja.

Na osnovu svih izvršenih provera utvrđeno je da u podnetim prijavama nije bilo elemenata krivičnih dela protiv izbornih prava", navodi se u saopštenju.

Što se tiče saopštenja Dragana Antića, kandidata za odbornika liste Hrabro za Vranje, koji je medijima preneo da su mu bile upućene pretnje dok se nalauzio u vozilu na putu u selu Pavlovac, tužilaštvo konstatuje da se to dogodilo "van glasačkog mesta".

"Policiji je naloženo da se od oštećenog uzme video zapis, ukoliko takav poseduje, da se uvidom u isti utvrdi da li je bilo upućenih reči pretnje, da se obavi identifikacija lica koja su pretila, nakon čega je naloženo da se obavi naknadana konsultacija sa tužiocem u cilju određivanja pravne kvalifikacije dela i eventualnog podnošenja krivične prijave.

Kako je bilo prijava da su neka lica davala i primala mito na parlamentarnim i lokalnim izborima, dežurni tužilac je shodno odredbi člana 14, u vezi sa članom 13, u vezi sa članom 2 Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, naložio da se dalja konsulatacija obavi sa Višim javnim tužilaštvom u Nišu i dežurnim tužiocem Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, jer je krivično delo davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, iz člana156 Krivičnog zakonika u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Nišu, te su i dalje konsultacije nastavljene sa nadležnim tužilaštvom, navodi se u saopštenju koje je potpisala Milica Petković, glavni javni tužilac u OJT.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...