Peti protest protiv nasilja: Desetine hiljada građana oko Predsedništva

Vranje/Beograd - Peti protest Srbija protiv nasilja počeo je u Beogradu u subotu nešto posle 18 časova, a koji minut pre 21 čas građani su pozvani da dođu na novi protest sledeće nedelje.

Kako piše Danas, peti protest održan je tačno mesec dana posle pucnjave u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.

Organizatori su prethodnih dana pozivali građane koji dolaze da ponesu cvet, kako bi odali počast žrtvama, ali i da spreme poruke za šefa države Aleksandra Vučića.

Kako je najavljeno ranije, protest je počeo na platou ispred parlamenta u 18 časova, građani su se okupili kod Skupštine Srbije, a potom se Bulevarom kralja Aleksandra ide do Pravnog fakulteta, Beogradskom ulicom do Slavije i dalje ulicom Kralja Milana, da bi se na kraju napravili prsten oko zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Srbije.

Na početku protesta transparent „Vučiću odlazi“, sa fotografijom predsednika Srbije, poslat je helijumskim balonima u atmosferu.

"Pre tačno mesec dana Srbija je stala, tragedija nas je sve udarila u lice, na najsuroviji mogući način. Nepravedno su prekinuti dečji snovi, koji nikada neće biti ostvareni. Svi smo delili tih dana tugu, strah i bes i svi smo se pitali zašto i kako dalje.

Trideset dana kasnije dok stojimo ovde mislimo na roditelje koji su izgubli svoju decu..i poručujemo im da nisu sami“, rekao je na početku glumac Hadži Nenad Maričić.

On se zahvalio svim kolegama glumcima koji su odlučili da podrže zajedničku borbu protiv nasilja.

Rekao je da ova borba ne pripada nijednom pojedincu, već da je ovo zajednička borba, za budućnost.

Maričić je zamolio za tišinu kako bi se čulo 18 udaraca na svakih 18 sekundi za svaku žrtvu, za svaki prerano prekinut život.

Glumica Svetlana Ceca Bojković rekla je da zločin koji se dogodio nije zapamćen.

„Ova rana ne može da se zaceli, ova rana nije samo roditelja, već rana celog društva.

„U kome društvu mi danas živimo, u šta se pretvorilo danas.

Pretvorilo se u društvo u kom su stručni, vredni marginalizovani dok se na njihova mesta postavljaju nedovoljno neobrazovani, nestručni i nesposobni“, istakla je Bojković.

Ona je dodala da su u ovom društvu „kultura i obrazovanje skrajnuti“, a da bi trebalo da to bude „temelj jednog naroda, njen identitet“.

Ceca Bojković je poručila da je ovo poslednji alarm za spas Srbije.

Građanima se obratio sin Stanike Gligorijević Milutin, a posle njega i Jovica Nikolić, rudar i poljoprivrednik.

On je rekao da „niko ne sme da trpi nasilje“ već da to „slobodno prijavi“ kako je onm to uradio.

U trenutku dok se građanima obraćao TV voditelj i novinar Ivan Ivanović, koji je upitao ko je odgovoran za nasilje, građani su formirali kolonu, predvođenu studentima, koja će započeti šetnju.

Novinar Zoran Kesić pozdravio je „lešinare“ i „hijene“.

„Kada su videli koliko vas ima režimski mediji su počeli da vas nazivaju velikim brojem građana koje moramo poštovati.

I što nas više bude bilo i što budemo tvrdoglaviji, uporniji, glasniji, drčniji..videćete kako će sve više da poštuju tu silu.

Dozvolite, malo mi se osladilo da i ja budem deo neke sile“, rekao je Kesić.

Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić rekao je da misli „da nas danas ima više nego ikad“.

„Želim posebno da se obratim mladosti Srbije, pre mesec dana zadesila nas je tragdeija koju naš narod ne pamti.

Tragedija koju nikada nećemo preboleti i ne treba da je prebolimo.

Svi naši porazi i nesreće, sva zlodela koja smo radili drugima i sebi sručili su se na nadužne i ako postoji dno tog dana smo ga dotakli.

„To što ste vi mladi izašli na ulice, što nećete da živite u ovom ogolelom društvu daje nadu da ćemo se sa tog dna podići“, rekao je Bjelogrlić.

Nenad Hadži Maričić pročitao je još jednom zahteve, a građani su potom krenuli u šetnju..

Kod zgrade Predsedništva građani su uzvikivali „Vučiću, odlazi“.

Incident

Zabeležen je i jedan incident, kako je preneo N1, u kome su učestvovali pripadnici desničarskih organizacija. Nekoliko njih pevali su pesme o Kosovu. Jedan čovek koji je govorio engleski je juren i udaran, a jedan od desničara je gurao novinara N1. Reagovali su samo zvanični redari, dok policije nije bilo.

Najnovije vesti