Pesnik Vlasta Cenić držaće interaktivne radionice povodom Dečje nedelje

Poznati dečji pesnik Vlasta Cenić imaće susret sa decom u Vranju povodom obeležavanja Dečje nedelje, a u organizaciji gradske Biblioteke Bora Stanković.

Cenić će održati interaktivne radionice sa decom u četvrtak 10. oktobra, u Odeljenju periodike Gradske biblioteke sa početkom u 15 i 16 časova.

Cenić je poslednji put boravio u Vranju u novembru prošle godine, kada je bio moderator na književnoj večeri Boška Lomovića koja je održana u Gimnaziji Bora Stanković, u sklopu četvrte Književne kolonije.

Vlasta Cenić rođen je 1957. godine u selu Kočanu, u opštini Doljevac, gde i danas živi.

Jugoslovensku književnost i srpski jezik je studirao u Skoplju i Prištini.

Po struci je profesor jugoslovenske književnosti i srpskog jezika.

Od 1979. godine radi u Osnovnoj školi Vuk Karadžić u Doljevcu gde predaje srpski jezik.

Jedan je od poznatijih pesnika za decu, a takođe sakuplja narodno blago doljevačkog kraja.

Njegova pesnička zbirka "Bate će se ženi" obiluje pesmama na rodnom dijalektu (dijalekt njegovog sela Kočana, prizrensko-južnomoravski tip prizrensko-timočkog dijalekta).

Pesme je recitovao širom bivše Jugoslavije.

Idejni je tvorac manifestacije "Susreti prosvetnih radnika književnih stvaralaca za decu" koja se održava od 1994. godine u osnovnoj školi u Doljevcu.

Napisao je nekoliko pesama koje su komponovane za dečje muzičke festivale.

Član je Udruženja književnika Srbije, Književnog društva prosvetnih radnika Srbije, Udruženja pisaca i književnih prevodilaca Niša od 1990. godine i član uredništva dečjeg časopisa "Vitez".

Najnovije vesti