Pesnik iz Vranja promoviše najnoviju zbirku u okviru jubileja gimnazije

Promocija zbirke pesama Poetska mikrofonija, autora iz Vranja Stevana Miloševića, biće upriličena u petak 19. novembra kao jedna od poslednjih svečanosti u okviru obeležavanja jubileja vranjske Gimnazije Bora Stanković - 140 godina postojanja.

Na promociji će, osim autora, govoriti profesorka srpskog jezika i književnosti u vranjskoj gimnaziji Nela Dimitrijević i arhivski savetnik Miroljub Stojčić.

Poetska mikrofonija", nova zbirka Stevana Miloševića, pesnika iz Vranja, nedavno je izašla iz štampe u izdanju novosadskog Prometeja.

Akademik Matija Bećković, jedan od recenzenata, napisao je da najnovija MIloševićeva knjiga predstavlja "zrelo ostvarenje bez traga početništva".

"U njegovim stihovima je odista 'rečima tesno, a mislima (i osećanjima) prostrano'.

Obimom mala, a sadržajem bogata kako i priliči zbirkama duhovne lirike", napisao je Bećković.

Pesnik Blagoje Baković smatra da Poetska mikrofonija "pokazuje Miloševićev raskošni dar i njegovu usrdnu službu tom svom daru".

"Posebno raduje Stevanova odanost klasičnim pesničkim formama, koje osim iskrenih nadahnuća nude i zrele "dučićevske" plodove muzičkog versa i metričke melodije, čija rešenja u rimama ne idu na uštrb smisla i osnovnog nukleusa onog pramena magle zbog koga se i razvija tamjanoliki miomirisni poj jezika srpskoga", naveo je Baković.

Promocija Miloševićeve najnovije zbirke pesama biće održana u svečanoj sali gimnazije u petak od 18 časova.

Profil

Stevan Milošević rođen je 1987. godine u Vranju. Diplomirao je na Pedagoškom fakultetu. Profesor je verske nastave. Pre ovoga uglavnom je objavljivao pesme za decu (Legenda o leptirovom srcu, Aždaja napušta bajku). U leto 2018. Milošević je osvojio drugo mesto pesmom Kad me jednom nema na prvom pesničkom konkursu portala Horse rider. Početkom 2019. osvojio je drugu nagradu na prvom međunarodnom konkursu Zauvijek ću biti dijete u Crnoj Gori. Iste godine nagrađen je na konkursu pod nazivom Šarmiraj novu godinu koji su raspisali izdavačka kuća Laguna i Delfi knjižara. Konkurs se odnosio na poeziju i kratku priču.

Najnovije vesti