Pedeset pet godina izdavaštva Narodnog univerziteta VIDEO

Narodni univerzitet u Vranju, jedna od najstarijih ustanova kulture ne samo u Vranju, već i na jugu Srbije, obeležio je ovih dana 67 godina postojanja, ali i lep i značajan jubilej - 55 godina izdavaštva ove javne ustanove.

Tim povodom promovisano je ponovljeno izdanje knjige (zbirke pesama) Momčila Zlatanovića Nišna se zvezda po vedro nebo, koja je upravo pre 55 godina ugledala svetlo dana.

Direktorka Narodnog univerziteta Gordana Dimitrijević kaže za Vranje News da je ova zbirka bila među prvim knjigama koje su objavljene te 1967. godine u izdanju tadašnjeg Radničkog univerziteta.

"Narednih godina, knjige su sporadično objavljivane, da bi od 2000. godine i osnivanja Narodnog univerziteta izdavaštvo postalo "stalna i intenzivna aktivnost" ustanove.

"U prvih četrdeset godina, objavljeno je desetak naslova.

To su knjige koje su za tematiku imale lirsko i epsko usmeno narodno stvaralaštvo vranjskog kraja.

U poslednjih petnaestak godina izdavačka delatnost je intenzivirana i što je najvažnije Narodni univerzitet objavljivao je knjige koje se uklapaju u biblioteku definisanu kao Zavičaj i zavičajni pisci", navodi Dimitrijević za naš portal.

Narodni univerzitet u Vranju je tokom 55 godina izdavačke delatnosti objavio 170 naslova.

"Imajući sve ovo u vidu, naša ustanova ukupnom kulturnom delatnošću, a posebno izdavačkim radom, čuva duhovne vrednosti i osobenosti našeg zavičaja i našeg nacionalnog bića.

Povodom obeležavanja 55 godina izdavaštva i u znak sećanja na prof. dr Momčila Zlatanovića, dugogodišnjeg saradnika naše ustanove, štampali smo ponovljeno izdanje zbirke Nišna se zvezda po vedro nebo", rekla je Dimitrijević, podsećajući da je prvobitnim štampanjem ovog naslova 1967. godine otpočela izdavačka delatnost ustanove.

U redakcijskom odboru bili su profesori Staniša Tošić, Boško Trajković i Zaharije Mihajlović.

Crtež na koricama uradio je Dušan Popović.

Zbirku je u to vreme štampala Štamparija Nova Jugoslavija u tiražu od 2.000 primeraka.

Ponovljeno izdanje ove knjige, poslednje u nizu izdanaka izdavaštva Narodnog univerziteta, dopunjeno je recenzijama i pogovorom i štampano u 300 primeraka.

Najnovije vesti