Pedagoški reakreditovao studijski program za master profesora tehnike i informatike

Pedagoški fakultet u Vranju Univerziteta u Nišu uspešno je reakreditovao Studijski program integrisanih (osnovnih i master) akademskih studija za obrazovanje master profesora tehnike i informatike, saopšteno je sa vranjskog fakulteta.

"U ovom trenutku Pedagoški fakultet u Vranju jedini je u Srbiji koji obrazuje ovaj tradicionalno deficitarni profil nastavnika Informatike, Tehnike i tehnologije.

Tržište rada u celoj zemlji već dugo iskazuje veliku potrebu za ovim nastavnicima i sve je više gradova i opština koji nude i stipendije srednjoškolcima za studiranje za ovo zanimanje.

Ovaj moderno koncipiran dvopredmetni studijski program baziran je na ključnim trendovima u obrazovnom sistemu u pogledu osavremenjenosti nastavnog procesa, multidisciplinarnosti i primene savremenih informacionih tehnologija u nastavi.

Studijski program je usmeren ka sticanju i razvijanju kompetencija studenata za primenu naučnih i stručnih dostignuća u nastavi tehničkih, tehnoloških i informatičkih predmeta u osnovnoj i srednjim stručnim školama (član 3. tačke 13. i 14. Pravilnika o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika i stručnih saradnika u osnovnoj školi; član 2. tačka 16) Pravilnika o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika iz opšteobrazovnih predmeta, stručnih saradnika i vaspitača u stručnim školama). Takođe, ovaj program omogućava i sticanje veština za profesionalno delovanje u pružanju tehničko-informatičke i obrazovne podrške, kao i za istraživački rad i unapređivanje vaspitno-obrazovne prakse.

Završetkom studija (10 semestara) student stiče stručni naziv master profesor tehnike i informatike.

Metode i oblici rada prevashodno su usmereni na aktivnosti studenata, na dinamičnost procesa nastave i učenja i kvalitet znanja.

Pedagoški fakultet je dodatnu tehničko-informatičku podršku izvođenju nastave na ovom studijskom programu obezbedio kroz konkurs Ministarstva prosvete RS i, na taj način, za ove potrebe opremio najsavremenije elektronske učionice.
Imajući u vidu da je studijski program zasnovan na proučavanju tehničkih, tehnoloških, informatičkih i pedagoško-psihološko-metodičkih disciplina formativnih za profesionalnu delatnost nastavnika, primarna svrha integrisanih akademskih studija tehnike i informatike je da obrazuju nastavnički kadar.

Sekundarna svrha usmerena je na obrazovanje kadrova za rad u različitim poslovnim sistemima u sklopu pružanja tehničko-informatičke i pedagoške podrške razvoju kadrova i sl.

U tom smislu, pored rada u školama, zahvaljujući zavidnim programerskim i drugim kompetencijama, jedan broj svršenih i aktuelnih studenata ovog studijskog programa uspešno radi u domaćim i stranim tehnološkim sistemima i programerskim firmama na kreiranju multimedijalnih sadržaja, softverskih rešenja, web strana, održavanju baza podatak", saopsteno je sa Pesagoškog fakulteta.

Upis nove generacije studenata obaviće se u junu.

Studijski program, kako navode, pruža i mogućnost studiranja uz rad, prekvalifikacije visokoobrazovanih kandidata tehničke struke za rad u nastavi Informatike, Tehnike i tehnologije ili u nastavi uopšte (PPM program), kao i učitelja za rad u predmetnoj nastavi navedenih predmeta.

Budući studenti u Vranju imaju na raspolaganju izuzetno komforan i povoljan smeštaj u Domu za učenike i studente.

Komentari

Da ne bude zabune ,ovo neće biti informatičari tj. IT- evci u domenu PMF ,FON ,ETF već obični nastavnici OTO koji će moći i da u okviru opšte tehničkog predaju deci i sastav kompjutera i neke osnove informatike šta god to značilo kao šo je meni predavao OTO Bora Čukče l Sima Arsić ....ali da se razumemo to su bili vrhunski nastavnici Oto koji su nam dali i osnove fotografije i nacrtne geometrije ....,ali ovde ne treba mešati babe i žabe. Ipak se IT uči na ETF, PMF , FON !

"U tom smislu, pored rada u školama, zahvaljujući zavidnim programerskim i drugim kompetencijama, jedan broj svršenih i aktuelnih studenata ovog studijskog programa uspešno radi u domaćim i stranim tehnološkim sistemima i programerskim firmama na kreiranju multimedijalnih sadržaja, softverskih rešenja, web strana, održavanju baza podatak", saopsteno je sa Pesagoškog fakulteta." Potpuno netačno!
Jedva da su kompetencije za rad u prosveti. Daleko od istine da iko sa Peagoškog može da radi u IT firmi. Ne lažite buduće studente!

Najnovije vesti