Patrijarhu Irineju orden Prepodobnog Prohora Pčinjskog

Vranje - Patrijarhu srpskom Irineju dodeljeno je novoustanovljeno priznanje Eparhije vranjske - Orden Prepodobnog Prohora Pčinjskog.

Odluka o dodeli ovog ordena doneta je na sastanku dela Eparhijskog saveta Pravoslavne eparhije vranjske 29. oktobra, na predlog episkopa vranjskog Pahomija.

Istog dana Odluka je elektronskom sednicom podržana od svih članova Eparhijskog saveta, navode iz eparhije.

- Zbog sprečenosti da Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej primi orden na dan slave Svetog Prohora Pčinjskog održane 1. novembra, orden će mu biti uručen prvom narednom prigodom - navode iz eprahije.

Kako je saopšteno iz sedišta eparhije u Vranju orden je ustanovljen "u jubilarnoj godini proslave 950 godina manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog", a dodeljen "povodom manastirske slave".

Ovo nije jedini orden koji će dodeljivati ova eparhija.

Naime, podsećanja radi Eparhijski savet Pravoslavne eparhije vranjske doneo je još lane odluku da Pravoslavna eparhija vranjska ustroji više ordenja.

Najpre, orden "Prepodobnog Prohora Pčinjskog", koji se dodeljuje "za višestrani doprinos u okviru pravoslavnih vrednosti i vrlina; za dobro delo i bogoslužbeno zalaganje" (s jedne strane ordena je ikona Prohora Pčinjskog, a s druge strane kompleks manastira).

Potom, orden "Prepodobnog Justina Ćelijskog i Vranjskog", koji se dodeljuje "na polju bogoslovske nauke i kulture" u oblastima teologije, filosofije, književnosti i drugih disciplina (s jedne strane je ikona Prepodobnog Justina, a s druge strane kompleks Svepravoslavnog centra Justinovog u Vranju).

I na kraju tu je i orden "Svetih Surduličkih mučenika" koji se dodeljuje "za negovanje nacionalnih i kulturnih vrednosti, duhovnih i materijalnih, kao i "za negovanje čovekoljublja i bratoljublja" (s jedne strane ordena je ikona Svetih Surduličkih mučenika, a sa druge strane slika Kosturnice).

O predlogu za dodelu ordenja odlučuje Komisija koju imenuje Eparhijski savet.

Odluku Eparhijskog saveta Pravoslavne eparhije vranjske o ustrojenju ordenja, navodi se, odobrio je Sveti arhijerejski Sinod SPC na sednici od 18. aprila 2019. godine (AS. broj 410/zap. 250).

Najnovije vesti