Patrijarh Porfirije prvi put u Bujanovcu: Crkva će uvek biti uz vas

Vranje - Patrijarha srpskog Porfirija dočekali su u nedelju i Bujanovčani u porti gradske crkve i poželeli da im češće dolazi, a on njima poručio da će Crkva "uvek biti sa njima", pišu Bujanovačke.

"Vaša crkva je sa vama u svemu što je vaše.

Sa vama smo i sa vašom decom.

Molimo se sa za vašu decu, ali i za svu decu sveta.

Zajedno se molimo i za decu koja se drugačije mole, za decu koja su naše komšije, jel tako", pitao je patrijarh i dobio potvrdan odgovor prisutnih vernika.

Potom se sa decom meštana koji su ga dočekali i pomolio za svu decu Bujanovca i svuda u svetu.

"Najvažnije od svega je da pokažemo da smo hrišćani, da pokažemo ljubav, da pokažemo otvorenost prema onima koji su tu pored nas, koji su naša braća i sestre, a i prema onima koji su naše komšije.

Sile ovoga sveta koje imaju druge interese, one koji nisu interesi nas običnih ljudi, hoće da nas dižu jedne na druge i da nas dele, i nas unutar istog naroda, ali i sa narodima pored nas.

Zato mi, molitvom i verom u Hrista, moramo biti jači od toga", rekao je patrijarh Porfirije.

Dodao je da je prvi put u Bujanovcu kao patrijarh srpski, ali da je sigurno da će u sva mesta u ovom kraju dolaziti "spreman da deli teškoće sa kojima se ljudi suočavaju".

"Da vam na svaki način, koliko je moguće, budemo blizu.

Da gde god se može pomerimo stvari nabolje", rekao je okupljenim vernicima.

Patrijah je naglasio da je siguran da „što smo više hrišćani pravoslavni, koliko god se više molimo Bogu, toliko ćemo biti sigurniji u sebe i znaćemo ko smo i šta smo“.

"U isto vreme bićemo spremni da druge i drugačije, bez obzira kom narodu pripadaju i kako se Bogu mole, uverimo svojim životom i svojim primerom da su oni naši bližnji", kazao je.

Više od stotinu vernika dočekalo je patrijarha, celivalo mu ruku i fotografisalo se s njim.

Na ulazu u portu hrama Svetih apostola Petra i Pavla obratio mu se paroh bujanovački protojerej Mićo Zelenović.

"Radost koju osećamo zbog vašeg dolaska nemoguće je rečima iskazati.

Zato blagoslovi, osveti, ohrabri i daj snage da istrajemo na ovoj svetoj zemlji, na ovom svetom mestu", rekao je Zelenović.

Posle Bujanovca, patrijarh Porfirije se zaputio u selo Lopardince.

Patrijarh srpski Porfirije boravio je u ranije u nedelju u Manastiru Prohor Pčinjski gde je proslavljeno devet i po vekova manastira.

U ponedeljak će boraviti u Vranju na proslavi eparhijske slave Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski o čemu više možete pročitati ako kliknete OVDE.

Najnovije vesti