Palaska: O podeli Kosova se prvi put razgovaralo sa Edijem Ramom u Beogradu 2016.

Advokat Dastid Palaska u intervjuu za „Zeri“ kaže da je utisak da su se predsednik Kosova Hašim Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, složili samo o rezultatu dijaloga, odnosno razmeni teritorija.

Prema njegovim rečima, o podeli Kosova se prvi put razgovaralo na večeri sa Edijem Ramom i srpskim liderima u Beogradu 2016. godine, piše list „Zeri“.

Zeri: Da li očekujete da će se pitanje Preševske doline rešiti u okviru ovog procesa?

Palaska: Ako se raščlani, u suštini pitanje Preševske doline, kao i pitanje svakog dela albanskog naroda koji je ostao van nacionalnih granica zemlje – pitanje je ljudskih prava i sloboda u individualnom aspektu, kao i kolektivnom.

Pre jednog veka došlo je do pogrešne pretpostavke da se ova prava i slobode za pripadnika nacije ostvaruju samo u okviru nacionalne države. Kao što je potvrdio Enver Hodža, između ostalog, nacionalna homogenost ne obezbeđuje se u takvoj državi, kao ni prava ili dobrobit građana.

Ideje o nacionalno čistim državama mogu da se nađu samo u društvima koja neguju iluziju da etnička homogenost može da zameni naporni rad kako bi se izgradilo i održalo stanje koje je u službi građana.

Ovo objašnjava zašto ove ideje promovišu samo osrednji političari, koji jednostavno nemaju veštine za upravljanje jednim društvom ili jednom državom.

Ove ideje nedavno su reciklirane u albanskom političkom prostoru od strane premijera Albanije, koji je, u nastojanju da prikrije svoje loše upravljanje, „preuzeo“ rešavanje albansko-srpskog problema.

S obzirom na to da nije bilo priprema za ovo preuzimanje ili bilo kakvog osećaja za građane Kosova, on je pao u zamku Srbije koja je godinama imala za cilj raspravu o podeli Kosova.

Nacionalni interesi kroz razmenu – ono je što proizađe iz pokušaja da osrednji političari reše velike probleme.

Tema o kojoj danas govorimo je najbolji primer ovoga.

Od 2016. javnost na Kosovu je pozdravljala javne zahteve albanskog premijera prema premijeru Srbije – za Srbiju da prizna Kosovo, ali je malo ljudi znalo da se o podeli Kosova po prvi put razgovaralo na privatnoj večeri albanskog premijera koju je imao sa rukovodstvom Srbije – istog dana kada je predlog za podelu predstavio ministar spoljnih poslova Srbije.

Dve godine kasnije, ova ideja je došla praktično u svaki važan centar donošenja odluka.

Premijer Albanije, sa političkim egzibicionizmom, koji za malo političke pažnje žrtvuje nacionalne interese, mora da razume da je jedini način za sve Albance da žive unutar svojih istorijskih granica – Evropska unija bez granica.

Iguman Visokih Dečana Sava Janjić, komentarišući navode ovog intervjua na Twitteru, napisao je: "Žalosno i sramotno! Ovaj perfidni rad na podeli teritorije između Srbije i Albanije, odricanjem od najvećeg dela Kosova i Metohije, naših svetinja, većine našeg naroda, ispisaće nasramnije istorije našeg naroda".

Najnovije vesti