Pahomije primio Sretenjski orden od Vučića FOTO

Vranje/Beograd - Vladika vranjski Pahomije primio je u utorak Sretenjski orden prvog stepena iz ruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića na svečanosti u Palati federacije u Beogradu.

Iz eparhije su dan ranije "sa radošću" obavestili verni narod da se odlikovanje dodeljuje "povodom 950 godina od osnivanja Manastira Sveti Prohor Pčinjski, koji se nalazi na području Eparhije vranjske".

Podsećanja radi, kada je predsednik Vučić u junu prošle godine dolazio u pomenuti manstir radi proslave jubileja njemu je episkop Pahomije, u prisustvu patrijarha Porfirija, uručio orden Eparhije vranjske "Prepodobni Prohor Pčinjski".

Ceremonija dodele u ugorak trajala je oko sat i po vremena.

Dodeljeno je oko 85 odlikovanja.

Vladiki Pahomiju ovo je trideseta godina na vladičanskom tronu Eparhije vranjske.

Izabran je za episkopa vranjskog 28. maja 1992. godine.

Već krajem avgusta iste godine hirotonisan je i ustoličen u Eparhiji vranjskoj.

Hirotoniju je obavio patrijarh srpski Pavle, zajedno sa još nekoliko arhijereja SPC.

Dan državnosti

Dan državnosti Srbije je državni praznik Srbije koji se proslavlja 15. i 16. februara. Ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak, kao dan sećanja na početak Srpske revolucije, i takođe se proslavlja kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije — Sretenjski ustav.

Najnovije vesti