Ovo su izmene koje donosi novi Poslovnik Skupštine grada Vranja

Na predlog predsednika Skupštine grada Vranja Dejana Tričkovića, promenjen je Poslovnik gradskog parlamenta, radi njegovog "usklađivanja" sa odredbama Zakona o lokalnim izborima, objavljenog u Službenom glasniku Republike Srbije (br.14/2022 od 7. februara prošle godine).

Promenom Poslovnika najpre je predviđeno da konstitutivnu sednicu skupštine saziva predsednik tog tela iz prethodnog saziva, u roku od deset dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata na veb prezentaciji Republičke izborne komisije (RIK).

Predviđa se da se ta sednica održi najkasnije 30 dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata na veb prezentaciji RIK-a.

"Ako je predsednik Skupštine iz prethodnog saziva odsutan ili sprečen, odnosno ako ne želi da sazove konstitutivnu sednicu Skupštine u zakonskom roku, sednicu saziva najstariji odbornik iz prethodnog saziva Skupštine koji to prihvati, u roku od 10 dana od dana isteka roka iz stava 1. ovog člana, s tim da se ta sednica održi najkasnije 30 dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata na veb-prezentaciji RIK-a", piše u izmenama.

Članom dva brisani su određeni članovi, a član 161 (koji se tiče mandata odbornika) promenjen.

"Pre isteka vremena na koje je izabran odborniku prestaje mandat: 1) kada skupština na konstitutivnoj sednici potvrdi mandate odbornika iz narednog saziva; 2) ako premine; 3) ako je pravnosnažnom sudskom odlukom potpuno lišen poslovne sposobnosti, odnosno ako je pravnosnažnom sudskom odlukom kojom je delimično lišen poslovne sposobnosti utvrđeno da je nesposoban da vrši izborno pravo;
4) ako je izgubio državljanstvo Republike Srbije; 5) ako mu prestane prebivalište na teritoriji jedinice lokalne samouprave;
6) ako je pravnosnažnom sudskom odlukom osuđen na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci; 7) donošenjem odluke o raspuštanju skupštine; 8) ako je preuzeo funkciju koja je po Ustavu i zakonu nespojiva s funkcijom odbornika; 9) ako podnese ostavku", piše u izmenama ovog člana.

Odborniku mandat prestaje kada nastupi slučaj koji predstavlja razlog za prestanak mandata, pojašnjava se.

"Skupština donosi odluku kojom konstatuje da je odborniku prestao mandat odmah nakon što primi obaveštenje o razlozima za prestanak
njegovog mandata, na sednici koja je u toku, odnosno na prvoj narednoj sednici.

Odluka kojom se konstatuje da je odborniku prestao mandat objavljuje se na veb prezentaciji RIK-a.

Promenjen je i član 162 Poslovnika i novi predviđa da se "ostavka odbornika podnosi se u pisanoj formi, a potpis podnosioca mora biti overen u skladu sa zakonom kojim se uređuje overavanje potpisa".

"Ostavka se lično podnosi skupštini u roku od tri dana od dana overe potpisa podnosioca.

Ostavka je punovažna samo ako je potpis odbornika overen nakon što mu je potvrđen mandat.

Odbornik može podneti ostavku i usmeno na sednici skupštine.

Ostavka se ne može opozvati.

Odborniku mandat prestaje onog dana kada podnese ostavku", piše sada u tom članu.

Takođe, iza člana 162. dodat je novi član 162a koji predviđa da mandat koji prestane odborniku, pre nego što istekne vreme na koje je izabran, Gradska izborna komisija (GIK) rešenjem dodeljuje mandat prvom narednom kandidatu sa iste izborne liste kojem nije bio dodeljen mandat odbornika u roku od dva dana od dana kada je konstatovano da je prestao mandat.

"Ako na izbornoj listi nema kandidata kojima nije dodeljen mandat, upražnjeno odborničko mesto se popunjava tako što se mandat dodeljuje prvom kandidatu s druge izborne liste koja ima sledeći najveći količnik za koji nije bio dodeljen mandat odbornika.

Mandat koji odborniku predloženom na koalicionoj izbornoj listi prestane pre isteka vremena na koje je izabran, dodeljuje se prvom
sledećem
kandidatu iste političke stranke na toj izbornoj listi kojem nije bio dodeljen mandat odbornika.

Ako na izbornoj listi nema kandidata iste političke stranke kojem nije dodeljen mandat, upražnjeno odborničko mesto se popunjava tako
što se mandat dodeljuje prvom sledećem kandidatu sa izborne liste kojem nije bio dodeljen mandat ako koalicionim sporazumom nije predviđeno da se u takvom slučaju mandat dodeljuje prvom sledećem kandidatu određene političke stranke kojem nije bio dodeljen mandat odbornika.

Mandat novog odbornika počinje da teče od dana kada mu je Skupština potvrdila mandat i može trajati najduže do isteka vremena na koje je izabran odbornik kome je prestao mandat.

Odbornik kojem je mandat prestao pošto je izabran na funkciju gradonačelnika, zamenika gradonačelnika ili člana Gradskog veća, može po prestanku te funkcije podneti zahtev da mu se ponovo dodeli mandat u istom sazivu skupštine, ako postoji upražnjeno odborničko mesto koje pripada njegovoj izbornoj listi", navodi se u izmenjenom tekstu ovog člana Poslovnika.

Promenjen je i član 163 koji sada predviđa da protiv odluke skupštine, donete u vezi sa potvrđivanjem mandata odbornika na konstitutivnoj sednici, podnosilac proglašene izborne liste koja je osvojila mandate može podneti žalbu Višem sudu u Vranju, u roku od sedam dana od dana donošenja odluke.

"Protiv odluke skupštine kojom se konstatuje da je odborniku prestao mandat odbornik kojem je konstatovan prestanak mandata
može podneti žalbu Višem sudu u Vranju, u roku od sedam dana od dana donošenja odluke.

Protiv odluke Skupštine donete u vezi sa potvrđivanjem mandata novog odbornika podnosilac proglašene izborne liste koja je osvojila mandate, odbornik i kandidat za odbornika na izbornoj listi sa koje je izabran novi odbornik mogu podneti žalbu Višem sudu u Vranju, u roku od sedam dana od dana donošenja odluke.

Ako Skupština odluku kojom konstatuje da je odborniku prestao mandat ne donese u roku koji je predviđen ovim zakonom, podnosilac izborne liste sa koje je taj odbornik izabran ili taj odbornik mogu zahtevati da Skupština donese odluku kojom konstatuje da je tom odborniku prestao mandat u roku od tri dana od dana kada primi njihov zahtev.

Ako Skupština ni po zahtevu ne donese odluku kojom konstatuje da je odborniku prestao mandat, podnosilac zahteva da se takva odluka
donese može podneti žalbu Višem sudu u Vranju u roku od sedam dana od dana kada je istekao rok za donošenje te odluke po zahtevu.

Žalba iz st. 1, 2, 3. i 5. ovog člana se podnosi preko skupštine, koja je dužna da u roku od dva dana od dana prijema žalbe dostavi Višem
sudu žalbu i sve spise tog predmeta.

Odluka doneta u postupku po žalbi je pravnosnažna i protiv nje se ne mogu podneti vanredna pravna sredstva predviđena zakonom
kojim se uređuje upravni spor.

Upravnom sudu koji je, prema zakonu kojim se uređuju lokalni izbori, privremeno zadržao nadležnost za rešavanje po žalbama iz st. 1, 2, 3. i 5. ovog člana koje se podnesu u roku od jedne godine od stupanja na snagu zakona, prestaje ta nadležnost 8. marta 2023. godine.“

Članom 7 Poslovnika ovlašćena je Komisija za propise i upravu da utvrdi prečišćen tekst Poslovnika Skupštine grada Vranja.

Novi Poslovnik je već stupio na snagu i zameniće stari koji je važio od marta 2019. godine.

Komisija

Komisija u sastavu Gradimir Jovanović, zamenik predsednika Skupštine i predsednik Komisije za propise i upravu, Jelena Maksić, sekretar Skupštine grada Vranja, i Ljiljana Stojanović, rukovodilac Odeljenja za poslove organa Grada, imala je zadatak da bez odlaganja sačini nacrt Odluke o promeni Poslovnika Skupštine grada Vranja, kojim bi se uskladile odredbe Poslovnika koje se odnose na sazivanje konstitutivne sednice Skupštine, prestanak mandata odbornika i potvrđivanje mandata novih odbornika, popune upražnjenog odborničkog mesta, ponovne dodele mandata odbornika u istom sazivu Skupštine i zaštite prava odbornika, sa novim Zakonom o lokalnim izborima.

Najnovije vesti