Ove predstave gledaćete na Borinim pozorišnim danima u oktobru FOTO/VIDEO

Slobodan Savić, selektor Borinih pozorišnih dana, saopštio je u sredu kojih je šest predstava odabrao za zvaničnu takmičarsku selekciju jednog od najprestižnijih međunarodnih pozorišnih festivala u Srbiji, koji će se u oktobru održati 44. put u Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

Za prestižne festivalske nagrade, u okviru festivala koji će se ovog puta održati pod sloganom Estetika i etika sučeljavanja, takmičiće se predstave Očevi i oci Narodnog pozorišta u Beogradu (22. oktobar), koju je po delu Slobodana Selenića režirao Veljko Mićunović, Ljudi od voska Narodnog pozorišta u Somboru po tekstu Mate Matišića i režiji Ivana Vanje Alača (23. oktobar), Nestajanje Ateljea 212 u Beogradu po tekstu Tomislava Zajeca i u režiji Sanje Mitrović (24. oktobar), Sumnja Dramskog teatra Nikola Vaptsarov iz Blagoevgrada u Bugarskoj po tekstu Džon Patrika Šenlija i režiji Stajka Murdževa (25. oktobar), potom predstava Bilo jednom u Novom Sadu (autorski projekat reditelja Andraša Urbana u izvođenju Narodnog pozorišta Ujvideki Sinhaz u Novom Sadu) 26. oktobra i Buđenje proleća, Teatra &TD iz Zagreba po tekstu Frenka Vedekinda i u režiji Patrika Sečena (27. oktobar).

U čast nagrađenih 28. oktobra glumci ansambla Narodnog pozorišta u Nišu odigraće Koštanu, po čuvenoj drami Borisava Stankovića u režiji Jane Maričić.

Savić je kazao da je uoči ovakvog odabira odgledao više od šezdeset predstava u Srbiji i širom regiona.

On je saopštavajuću ovogodišnju selekciju na konferenciji za medije u Vranju, kazao da nas predstave koje je selektirao ove godine "sučeljavaju sa mnogim pitanjima i problemima, ali na umetnički, sofisticiran, pozorišni način".

"Otuda i slogan ovogodišnjeg festivala - Estetika i etika sučeljavanja.

Svejedno da li živimo u najgorem ili najboljem od svih mogućih svetova, kao što je verovao čuveni nemački filozof Lajbnic, svedoci smo, u tom i takvom svetu, svakodnevnih sukoba i sučeljavanja.

Sučeljavanja su, razume se, raznolika, i počivaju uglavnom na različitim, suprotstavljenim premisama.

Sučeljavanja mogu biti politička, vojna, nacionalna, ekonomska, generacijska, rodna, polna, ali i kulturološka, estetička i poetička.

Odgovorno pozorište je, po mom uverenju, dužno da nas sučeljava sa svim pitanjima, problemma i dilemama ovog sveta, svejedno da li je taj svet najbolji ili najgori od svih mogućih", naglasio je Savić.

On je dodao da smo, s druge strane, svedoci da je svakodnevni diskurs nabrojanih i nenabrojanih sučeljavanja ugavnom primitivan, prizeman.

"I prenapregnut različitim strastima i interesima, da ne upotrebim neke teže reči.

U tim i takvim sučeljavanjima nema ni estetike, ni etike.

Svi znate o čemu govorim", rekao je Savić i potom obrazložio selekciju.

Milan Ilić, zamenik gradonačelnika Vranja, kazao je da će festival ponuditi vranjskoj publici najaktuelnija pozorišna ostvarenja iz Srbije i regiona.

"Verujem da je ponuda pozorišnih produkcija iz zemlje i regiona bogata i da je napravljen izbor onih ostvarenja koja će na valjan način ispuniti očekivanja ovog međunarodnog festivala.

Mislim da iz godine u godinu podižemo kvalitet festivala, ima sve više publike, što raduje.

Grad Vranje će i u narednom periodu nastaviti da pruža bezrezervnu podršku festivalu i Pozorištu Bora Stanković", rekao je ilić.

Selektor Savić rekao je na kraju da će se uskoro znati i imena troje relevantnih umetnika koji će činiti stručni žiri festivala u oktobru.

44. Borini pozorišni dani biće održani od 22. do 28. oktobra u Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

Bogatiji prateći program i nova nagrada

Selektor Savić kazao je pred novinarima da će se ove godine više pozabaviti pratećim programom festivala, ali otkrio i neke nove ideje koje vode ka unapređenju festivala.

"To znači da ću pokušati da, u okviru pratećeg programa, dovedem još barem dve kamerne predstave koje će biti igrane na divnoj kamernoj sceni vranjskog teatra. Već imam na umu koje bi to predstave bile, ostaje da se reši budžet za te namene i ugovore datumi. Plan je i da otvorimo jednu ozbiljnu izložbu. I ove godine, kao i ranijih, biće predstavljena izdavačka delatnost Sterijinog pozorja", rekao je Savić.

On je, takođe, kazao da će u okviru festivala, pored aktuelna četiri, biti uvedeno i novo festivalsko priznanje koje dodeljuje žiri, a koje bi se zvalo Nagrada grada Vranja".

"Ona je potrebna iz najmanje dva razloga - najpre Grad Vranje je glavni i vrlo izdašan pokrovitelj ovog festivala i primereno bi bilo da jedna nagrada nosi ime grada. I, takođe, njome bismo se odužili za dostignuće iz neke od oblasti pozorišnog stvaralaštva koje nisu obuhvaćene već ustanovljenim nagradama. Dakle, biće dodeljivana ili za režiju, ili za scenografiju, kostimografiju, ili za originalna muziku, vizuelni identitet ili na primer kolektivnu igru. I o toj nagradi odlučivaće stručni žiri, koji odlučuje i o ostalim nagradama", rekao je Savić.

Najnovije vesti