Ovako će posle rekonstrukcije izgledati gradski park u Vranju (FOTO)

Projektanska kuća "Kapa" iz Niša uradila je predlog idejnog rešenja rekonstrukcije Gradskog parka, čija je prezentacija održana u sredu u Vranju.

Kako je istaknuto, planirana je kompletna rekonstrukcija pešačkih staza, potpuno renoviranje postojećeg i izgradnja novih dečjih igrališta, a jedna od novina bi trebalo da bude muzički paviljon.

Prema idejnom rešenju predviđeno je postavljanje ograde, uvođenje nove rasvete i postavljanje mobilijara.

U centralnom delu Gradskog parka planirana je izgradnja fontane.

Gradska uprava Vranja raspisala je javnu nabavku za izradu projektno-tehničke dokumentaciju za rekonstrukciju parka krajem 2017.

Od potencijalnog projekatanta traži se „da projektuje muzički paviljon, sličan paviljonu u Zrinjevačkom parku u Zagrebu“.

Planira se još i rekonstrukcija postojećih staza, „trajnim materijalima otpornim na habanje (kamen, granit, štampani beton), izgradnja novog dečijeg igrališta i zamena postojeće metalne ograde oko igrališta živom ogradom.

Budući projektant mora voditi i računa o tome da vlast želi „da restaurira i konzervira spomenike i biste, uz mogućnost da se svi, osim spomenika Borisava Stankovića, prebace na adekvatnije mesto u parku, uz prethodno pribavljene uslove za izradu tehničke dokumentacije i pribavljanje saglasnosti na istu od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš“.

- Rekonstruisati postojeću česmu u zapadnom delu parka i postaviti nekoliko malih česmi.

Projektovati fontanu u baroknom stilu ispred spomenika Borisava Stankovića (u centralnom delu fontane može doći u obzir skulptura Koštane iz mlađih dana u prirodnoj veličini od bronze, s tim da se voda lagano preliva preko tela).

Mobilijar i česmu predvideti u baroknom stilu i od prirodnih materijala (kamen, drvo i gvožđe...) i u svemu prema izboru i uz prethodnu saglasnost naručioca – pisalo u konkursnoj dokumentaciji.

Vlast namerava da ceo park ogradi zidom i ogradom od kovanog gvožđa sa pet većih i manjih kapija, čime bi se „zatvorio veliki broj nepredviđenih bočnih ulaza u park“.

- Zelene površine dodatno obogatiti zelenilom. Predvideti obnovu i formiranje travnjaka na ogoljenim površinama nastalim usled intenzivnog korišćenja i velike frekventnosti.

U zavisnosti od načina korišćenja i stepena osvetljenosti formirati adekvatni tip travnjaka – citat je iz konkursne dokumentacije.

Da li ovo i dalje važi, videće se u vreme realizacije projekta.

Komentari

Jedan od najlepših parkova u Srbiji, zaslužuje da izgleda svetski.Nadam se da će noćna smena komunalne policije dodatno obezbediti prostor od manijaka i narkomana od kojih se posle 20h ne sme proći kroz park.Drugačije se od vandala ne možemo zaštititi.

...
I taj minimum zelenila koje nam osvežava grad, biće velikim delom posečen da bi se stavljali pločnici, biste i spomenici?
Neće se mnogo kulturno obogatiti grad, a buće nam oduzeto mnogo
Bolje rušite građevinu na izletištu Ćoška, koja ničemu ne služi, pa pravite tamo biste i letnjikovce, ne dirajte Gradski park!

Najnovije vesti