Ova pravila važe na Kosovu u doba korone

Građanima na Kosovu, uključujući i one koji žive u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, od srede je dozvoljeno da dnevno budu 90 minuta napolju i to prema nedeljnom rasporedu na osnovu pretposlednje cifre matičnog broja sa lične karte, javlja Kosovo online.

Kako su potvrdili gradonačelnici opština sa severa Kosova na zajedničkoj konferenciji građanima je dozvoljeno snabdevanje hranom, lekovima i higijenskim proizvodima, obavljanje bankarskih plaćanja "samo sat i po vremena dnevno".

Za strane državljane koji nemaju matični broj Kosova dozvoljeno vreme izlaska određuje se na osnovu poslednjeg broja pasoša ili lične karte.

Maloletnici mogu biti u pratnji po jednog člana porodice.

Zbog visokog rizika od inficiranja koronavirusom osobama starijim od 65 godina "preporučeno je da ne napuštaju kuću ili stan, osim u hitnim slučajevima i kada je to neophodno".

Strogo je zabranjeno napuštanje kuća i stanova, uključujući društvena okupljanja, porodične posete i slično.

Od srede zabranjen je ulaz/izlaz iz opština Severna Mitrovica, osim za one koji imaju dozvolu Kosovske poreske administracije sistema EDI i samo za obavljanje prevoza robe i usluga radi obezbeđenja funkcionisanja lanca snabdevanja.

Za poljoprivrednike za ulaz/izlaz zahteva se i potvrda o registraciji poljoprivrednih gazdinstava i lična karta.

Od srede je zabranjen i promet motornih vozila u opštini Severna Mitrovica i ostalim opštinama na severu Kosova.

Raspored kretanja za poljoprivrednike i zaposlene na farmama je 6 do 20 časova.

Najnovije vesti