Otvoreno pismo Milenkoviću: Da li je zdravlje Vranjanaca na poslednjem mestu

Predstavnik Ekološkog ustanka u Vranju Dragan Antić uputio je u utorak 12. decembra otvoreno pismo predsedniku Privremenog organa grada Vranja Slobodanu Milenkoviću.

Pismo prenosimo u celosti.

"Poštovani gospodine Milenkoviću, postavljam vam pitanja kao gradonačelniku, na ovoj poziciji skoro osam godina, ali i kao doktoru.

Zbog čega za ovih skoro osam godina niste ništa preduzeli na zaštiti stanovništva od zagadjenog vazduha, ali ni na monitoringu i upozerenjima stanovništvu od katastrofalnih posledica PM 2,5 i PM 10 čestica.

Ako ništa drugo na to vas obavezuje zvanje doktora medicine.

Da li zaista niste mogli, niste hteli ili vas ni malo ne brine štetan uticaj ovih čestica pogotovu na decu do 5 godina i starije.

Zbog čega nije sprovedena odluka Gradskog veća iz 2020. godine o preseljenju automatske stanice Agencije za zaštitu životne sredine na adekvatnu lokaciju u Hemijskoj školi, iako ste to čvrsto obećali meteorologu Milenku Jovanoviću koji je sa vama razgovarao ispred Agencije.

Zasto Grad nije uspostavio obavezan lokalni monitorning kvaliteta vazduha koji će 365 dana pratiti odgovarajuće zagađujuće materije uključujući i PM čestice.

Zbog čega grad za ovih 8 godina vaše vlasti nije tražio od Agencije da organizuje merenja PM čestica na svojoj stanici i zasto nije?

Da li je briga o zdravlju stanovništva za osam godina vladavine na poslednjem mestu.

Na kraju da li smatrate da je vazduh u Vranju čist kako se predstavlja u izveštajima za svaku godinu?

Građani zaslužuju da znaju odgovore pre izlaska na birališta 17. decembra.

Da im ukažete na činjenje i nečinjenje.

Da znaju šta ste preduzeli i šta ćete preduzeti povodom problema zagađenog vazduha koji je za Ekološki ustanak problem broj 1 u gradu.

U nadi da ćete odgovoriti pre četvrtka kada nastupa izborna tišina.

Srdačan pozdrav", navodi se u pismu koje je potpisao Dragan Antić, predstavnik Ekološkog ustanka Vranje.

Najnovije vesti