Otvorena izložba Vranjanke Biljane Stanković: Trag koji ostavlja autentičan utisak FOTO/VIDEO

Zakoračivši u modularni tipografski svet Biljana Stanković, umetnica iz Vranja, ostaje verna sopstvenom izrazu i ličnim traganjima, ali taj put integriše dugogodišnje znanje i umeće, rečeno je na otvaranju njene samostalne izložbe radova pod nazivom Trag, u četvrtak uveče u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju.

Direktorka Narodnog univerziteta Gordana Dimitrijević podsetila je na otvaranju da autorka posle jedanaest godina "izlaže u svom gradu".

"Ono što ne piše u njenom katalogu, a što ja znam jer Biljanu poznajem skoro čitav svoj život, jeste da je ona uvek plenila skromnošću i nenametljivošću, ali je posle toliko godina izrasla u svojevrsnog umetnika i ne samo to - ona je i doktorirala na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, sada predaje na Fakultetu umetnosti u Nišu i moram da kažem da mi je velika čast što je lično poznajem", kazala je Dimitrijević.

Citirajući na otvaranju delove iz recenzije mr Sanje Dević iz kataloga za ovu izložbu direktorka Narodnog univerziteta je naglasila da autorka "svojim Tragom ostavlja autentičan utisak, konstruišući rasterske tonove svojim otiscima na promišljen način uklapa tekstove u različite forme, dajući im na taj način nova značenja".

Zahvalivši se Narodnom univerzitetu na prici da izlaže u galeriji ove ustanove i svim ljudima koji su pomogli realizaciju izložbe, Biljana Stanković rekla je da su njeni radovi "eksperimentalne tipografske slike gde je primarni element - likovnost".

Izložba Biljane Stanković u Galeriji Narodnog univerziteta moći će da se pogleda do 10. februara.

Profil

Biljana Stanković rođena je 1974. godine u Vranju. Diplomirala je na Fakultetu umetnosti u Prištini 1997. godine - na odseku za grafički dizajn. Na istom fakultetu magistrirala je 2004. godine iz oblasti Pismo sa tipografijom. Doktorirala je 2020. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjena umetnost i dizajn. Zaposlena je kao docent na Fakultetu umetnosti u Nišu, na Departmanu za primenjene umetnosti, gde predaje predmete Pismo i Tipografija. Biljana je dobitnica prestižnih nagrada za svoj dugogodišnji profesionalni rad od kojih se mogu izdvojiti Nagrada za tipografsko pismo na međunarodnom konkursu za ćirilična pisma "Modern Cyrillic 2021", u organizaciji studije Paratype u Rusiji 2021, kao i priznanje u kategoriji Tipografsko pismo na konkursu Grifon Grafičkog kolektiva u Beogradu, takođe prošle godine.

Najnovije vesti