Otvorena izložba polaznika Likovne radionice: Iz perspektive autentičnosti FOTO/VIDEO

Dvadeset sedma tradicionalna izložba radova polaznika Likovne radionice Narodnog univerziteta (NU) u Vranju, otvorena je u sredu u Galeriji NU.

Nakon što su prisutne pozdravile direktorka NU Katarina Milanović i upravnica Galerije NU Jovana Nastić, voditeljka radionice Vesna Marinković Stanković kazala je da je ovo jedna od najmasovnijih, ali i najkvalitetnijih izložbi do sada.

Pedeset pet učesnika izložilo je oko dvesta radova.

Marinković Stanković je rekla da je, zbog izuzetnog kvaliteta radova, žiri u sastavu Zoran Petrušijević Zop i Eva Meštrović ove godine odlučio sa dodeli osamnaest nagrada.

"Radovi su rađeni skoro svim crtačkim i slikarskim tehnikama.

Ono što me posebno raduje je što imamo mlade, ali autentične umentike", naglasila je Marinković Stanković.

Među nagrađenim polaznicima, kojima su oovm prigodom uručene nagrade, žiri je u obrazloženju izdvojio radove Lare Zdravković i Nikoline Jovanović.

U vezi s tim potekao je predlog da one ove godine imaju izložbu, kao polaznice koje su se najviše istakle u svom radu, rečeno je na otvaranju.

Planira se za sledeću godinu izložba Srne Kraljević i Anastasije Trajković, koje su, po oceni žirija, pokazale "izuzetnu zrelost, posvećenost, motivisanost, talenat i kvalitet u pripremama za prijemni ispit".

Akademski slikar i član žirija Zoran Petrušijević Zop svakom od nagrađenih pokolnio je po jednu svoju minijaturu.

Podsećanja radi, Likovna radionica NU omogućava polaznicima upoznavanje sa svim vidovima likovnog izražavanja, ali ih i priprema za polaganje prijemnih ispita za srednje umetničke škole i fakultete umetnosti i arhitekture.

Likovna radionica

Likovna radionica je ponos Narodnog univerziteta i jedan od zaštitnih znakova Vranja. Osnovana je 1996. godine, a njen rad inicirali su i koncept osmislili diplomirani slikar Vesna Marinković Stanković i diplomirani dizajner Goran Stanković. Vesna je na petogodišnjicu rada Likovne radionice objavila monografiju o dotadašnjem istorijatu radionice. U najtežim danima ove svojevrsne umetničke škole, u kojoj od prvog dana vladaju pravi porodični odnosi, kada joj je pretilo gašenje 1997. godine pod svoje okrilje prigrlio je Narodni univerzitet. Radionica postoji i danas i vodi je i dalje Vesna Marinković Stanković. Najznačajnija misija tokom godina njenog postojanja je pripremanje polaznika za polaganje prijemnih ispita za srednje umetničke škole i fakultete. Od 1997. godine željene fakultete upisala su 264 polaznika. Mnogi od njih su završili fakultete i sada su istaknuti umetnici. Za izuzetne rezultate u oblasti kulture Likovna radionica je 2007. godine dobila Sedmoseptembarsku nagradu.

Najnovije vesti

Foto V.N. Na prodaju opel astra FOTO »

Prodajem automobil "opel astra".Godište 2003, 1.600 kubika, 74 kW, benzinac.Maksimalno očuvana, utegnuta, registrovana d...