Otvorena izložba Marije Poljak: Unutrašnja strana žene FOTO/VIDEO

Izložba radova kombinovane tehnike pod nazivom Zanos, umetnice Marije Poljak iz Beograda, otvorena je u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju.

Marija Poljak se u svom radu uglavnom bavi crtežom.

Kako su osnovni elementi izražavanja u crtežu linije, fleka, šrafura i znajući da linija može biti samostalna ili kombinovana sa drugim elementima, ona u svojim radovima, kako potencira, istražuje odnos linije i površine, guste i lazurne, neprekinute linije naspram sitnih dinamičnih linija, uvođenjem materijalizacije i kolaža, takođe i kontrasta.

Sve te elemente stavlja u temu čoveka kao centralne figure, u njenom slučaju ženske figure.

Inspiraciju za likovna rešenja crpi iz ličnog raspoloženja i emocija, te svega drugog što je okružuje, a njena dela najčešće se bave čovekovim unutrašnjim stanjem.

Figure su uvek u pokretu, teksturama ili oslikane, češće apstraktne nego realistične.

Govoreći na otvaranju, slikaraka Zorana Jovanović, saradnica u Likovnoj radionici Narodnog univerziteta u Vranju, kazala je da Marija Poljak u svom umetničkom radu istražuje različite likovne tehnike i eksperimentiše raznim materijalima.

"Kada pogledamo njene slike, vidimo da je ženska figura njena osnovna kompozicija, a da se oko ženske figure nalazi aura koja predstavlja eksperimentisanje različitim tehnikama.

Kada je reč o ovoj izložbi, korišćene su suve tehnike kao što je pastel, kreda, olovka, ali takođe vidimo i da koristi tehniku akrila i akvarela, glazure i pastuozne momente", rekla je Jovanović.

Marija Poljak rođena je 1998. u Beogradu.

Diplomirani je primenjeni umetnik (odsek keramika), a diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Trenutno je na master studijama, smer slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Tokom 2020/2021 učestvovala je na više od 50 kolektivnih izložbi u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Nemačkoj.

Dobitnica je dve nagrade - na IV Međunarodnom bijenalu umetničkog crteža i na Drugom međunarodnom trijenalu autoportreta i portreta u Smederevskoj Palanci.

Izložba Marije Poljak u Vranju moći će da se pogleda do 17. juna.

Najnovije vesti