Otvorena izložba Katerine Despot: Sloboda da se bude svoj i vlada prostorom FOTO/VIDEO

Koncept Izohipse iz Afrike Despot karakteriše osećaj za prostor, unutrašnji i spoljašni spoj arhitekture, monumentalnosti, osećaj za detalje i potreba za estetskim i stilskim oblikovanjem, rečeno je na otvaranju izložbe makedonske slikarke Katerine Despot u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju.

Njen izložba sastoji se od dvodimenzionalnih i trodimenzionalnih objekata i prostora gledano iz ptičje perspektive.

Tehnika je "kolažiranje" prostora i objekata s ciljem da se dobije dvodimenzionalna slika koja, vraćajući se u prostor, paralelno mu daje karakter i stil koji podiže pogled sa visine.

Sama autorka, zahvalivši se na izuzetnom gostoprimustvu u Vranju, rekla je da je kompozicija uvek osnova za slikare.

"Kompozicija je podređivanje svakom momentu života.

Prvo, od načina kako se ponašamo kući i obavljamo poslove do načina na koji ustanovljavamo format kome podređujemo nekakve principe.

Ime ove izložbe poteklo je od toga", rekla je Despot na otvaranju.

U apstraktnoj igri planova i perspektiva i kontrasta, koji su čisto umetnički, jasno se ističe jedna dominantna emocija, a to je sloboda, napisala je recenzentkinja izložbe Aleksandra Ivanova.

"Sloboda da se vlada prostorom i da se bude svoj.

U ovoj seriji slika se polazi od sasvim ličnih motiva, a ipak na neki način koncept se približava umetnosti Gustava Klinta i to zbog stilske prefinjenosti, apstraktne pozadine dobijene kolažiranjem i korišćenja zlatnih boja.

To je samo povezuje sa istorijom umetnosti, ali joj ne uzima od autentičnosti.

Ovim je ostavljen sopstveni trag na mapi jedne slikarske tradicije sa potpisom autorke", navodi Ivanova.

Ljubitelji umetnosti u Vranju izložbu Katerine Despot moći će da pogledaju do 13. decembra.

O autorki

Prof. dr Кaterina Despot rođena je 1977. godine u Prilepu. Školovala se na Fakultetu primenjenih umetnosti u Sofiji u Bugarskoj gde je stekla zvanje doktora nauka i završila postdoktorske studije. Autorka je više od 110 naučnih radova publikovanih u tri knjige. Živi i radi u Štipu.

Najnovije vesti