Otvorena 31. Svetosavska nedelja: Kontinuitet u Savinu čast VIDEO

Trideset prva Svetosavska nedelja otvorena je u četvrtak uveče u Vranju besedom gradonačelnika Slobodana Milenkovića i izložbom "Dvesta godina crkve Uspenija Presvete Bogorodice u Sobini" u galeriji Pozorišta Bora Stanković u Vranju.

Gradonačelnik Milenković svečano je otvorio 31. po redu kulturno-prosvetnu i duhovnu manifestaciju, naglašavajući da je Vranje "jedini grad u državi koji se može pohvaliti tako dugom tradicijom organizovanog proslavljanja Svetog Save".

- Trideset prva Svetosavska nedelja, na žalost, održaće se u izmenjenom obimu i obliku jer nam to diktiraju trenutak, epidemijska situacija, ali i naša želja i obaveza da ne ugrozimo zdravlje učesnika, nosilaca programa manifestacije.

Zato smo odlučili da programe realizujemo onlajn, tako da naši sugrađani, poštovaoci lika i dela Svetog Save, neće biti uskraćeni da prate sadržaje ovogodišnje manifestacije.

Naša istrajnost da održimo kontinuitet organizovanja Svetosavske nedelje dokaz je doslednosti sadašnjih generacija da na jedan primeren način slave lik i delo velikog prosvetitelja - naglasio je Milenković.

Govoreći o Svetom Savi Milenković je kazao da on "nije bio samo osnivač naše prosvete i tvorac naših prvih književnih dela, već je bio i ostao mnogo više".

- On nas je uobličio, prosvetio i naučio kako da živimo i da poštujemo jedne druge - rekao je Milenkvić.

O dva veka postojanja Crkve Uspenija Presvete Bogorodice u Sobini govorio je episkop vranjski Pahomije, a himnu Svetom Savi izvela je Sofija Stanković, učenica Muzičke škole Stevan Mokranjac.

Svi programi u sklopu ovogodišnje Svetosavske nedelje mogu se pratiti na zvaničnoj Fejsbuk stranici "Svetosavska nedelja 2021. Vranje".

Na programu manifestacije u petak 22. januara od 19 sati, takođe na Fejsbuk stranici manifestacije, moći će da se prati predstava "Princ se neće vratiti".

KONCERT GRUPE IZVOR U SUBOTU

Tokom vikenda najpre će u subotu od 20 sati na zvaničnoj Fejsbuk stranici manifestacije biti održan koncert duhovne i etno muzike vranjske grupe "Izvor". Video susret književnika Aleksandre Jovanović, Stevana Miloševića i Nemanje Stojkovića Blekija sa publikom, pod nazivom "Razgovor s poezijom", biće priređen u nedelju 24. januara, takođe od 20 sati. U ponedeljak 25. januara, programom pod nazivom "Svetlost Svetog Save", od 20 časova predstaviće se učenici OŠ Bora Stanković" u Tibuždu i polaznici Regionalnog centra za talente. Kruna ove prestižne manifestacije, po tradiciji, biće Svetosavska duhovna akademija, 26. januara od 19 sati, kao i sveta liturgija i uručenje specijalnih priznanja "Sveti Sava" na Savindan.

Najnovije vesti