Otvoren novi depo Istorijskog arhiva: Važan korak ka očuvanju prošlosti Vranja FOTO/VIDEO

Temelj i budućnost ovog grada između ostalog su arhivska građa i dokumenta iz naše prošlosti i zbog toga je važno da ih čuvamo na najbolji mogući način, izjavila je zamenica gradonačelnika Vranja i gradska većnica za kulturu Zorica Jović na otvaranju renoviranog depoa Istorijskog arhiva "31. januar" u Vranju.

Rekonstrukcija ovog arhivskog prostora je kompletno završena i u četvrtak ga je Jovićeva obišla u pratnji direktora istorijskog arhiva Borivoja Manasijevića.

Novi depo fizički je vezan sa prethodnim, a ima i spoljni ulaz sa strane parkinga kod Robne pijace u centru Vranja radi lakšeg unosa arhivske građe.

Jovićeva je na otvaranju kazala da se vrh lokalne samouprave trudi da ovoj ustanovi obezbedi uslove za pravilno i adekvatno čuvanje građe "od izuzetne važnosti za grad Vranje".

- Grad će se potruditi da Arhivu, osim ovog, obezbedi i dodatan prostor za kojim će se, uverena sam, potreba javiti već za koju godinu - rekla je Jovićeva.

Direktor Istorijskog arhiva Borivoje Manasijević kazao je da će od 17. decembra početi realizacija drugog projekta, povezanog s ovim, koji podrazumeva izmeštanje fiksnih polica za arhivsku građu iz starog depoa.

- Sve fiksne police prebacićemo u ovaj novi depo, dok ćemo pokretne police ostaviti u starom delu našeg depoa.

Ovaj deo arhiva će nam mnogo značiti u prostornom smislu.

Nadam se da ćemo i u vezi sa budućim projektima imati na raspolaganju pomoć lokalne samouprave - rekao je Manasijević.

Ovo je treći deo sanacije depoa vranjskog Arhiva, ustanove čiji je osnivač Grad Vranje.

Drugi je urađen još 2008. godine.

Ove poslednje radove izvelo je preduzeće Trnda d.o.o.

Grad je iz budžeta izdvojio 3 miliona dinara da bi se prostorije depoa sanirale i dobile sadašnji izgled.

Površina novog arhivskog prostora je oko 200 kvadrata.

PROFIL

Istorijski arhiv u Vranju osnovan je 31. marta 1962. godine na sednici Narodnog odbora sreza Vranje. Sa godinama je menjao nazive, a od 19. marta 1979. nosi današnji naziv "31. januar", po Danu oslobođenja grada od Turaka. Tokom postojanja arhiv je najpre bio u Haremluku i Selamluku, pa u prostoru Gimnazije, a od 1977. uselio se u prostorije novog Doma kulture u Vranju. Godine 1986. dobijen je podrumski prostor zgrade Doma kulture za deponovanje arhivske građe. U početku je to bio prostor od 560 kvadrata, a danas ima 886. U arhivu trenutno radi 18 zaposlenih, plus jedan zaposleni na neodređeno vreme i četvoro na određeno vreme, dok je jedna osoba angažovana na PP poslovima.

Najnovije vesti