Manasijević: Istorijskom arhivu nedostaje adekvatan prostor VIDEO

Istorijskom arhivu "31. januar" u Vranju, u obavljanju osnovne misije ustanove, nedostaje adekvatan prostor, a jedno od potencijalnih rešenja je preseljenje ustanove u zgradu Antituberkoloznog dispanzera (ATD) koju trenuto koristi ZC Vranje, izjavio je u četvrtak direktor Borivoje Manasijević.

Vranje je, dodao je direktor, u ovom momentu jedini grad u Srbiji u kome Istorijski arhiv ne poseduje vlastitu zgradu, već funkcioniše u iznajmljenom prostoru.

Manasijević je, govoreći na konferenciji za medije u sedištu SNS-a u Vranju, kazao da u toj ustanovi imaju saznanja o budućem dislociranju lekarskih službi ATD-a, te da bi, ukoliko se ta zgrada oslobodi, ona bila idealno rešenje za problem prostora sa kojim se u Arhivu već duži niz godina suočavaju.

- Arhivu su ranije nuđene parcele za izgradnju namenske zgrade, ali ideja nikada nije realizovana.

Mi planiramo da se već od ponedeljka obratimo Gradskoj upravi i gradonačelniku u pisanoj formi i da tražimo da nam na trajno korišćenje ustupe zgradu ATD-a, jer smo čuli da će lekarske službe biti iseljene iz nje.

Taj bi prostor bi adekvatan za naš rad - kazao je Manasijević pred novinarima.

Odeljenje depoa i tehničke zaštite arhivske građe čuva tu građu u uslovima koji nisu adekvatni, napomenuo je Manasijević.

- On se trenutno čuva praktično u podrumskom prostoru, mi provetravanjem, isušivanjem papirnoj arhivskoj građi obezbeđujemo što bolje uslove u tom neuslovnom prostoru.

Naš depo koristi površinu od 886 kvadrata; taj prostor je popunjen pod pritiskom građe koju dobijamo od Gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova od kojih smo u obavezi da preuzimamo građu stariju od 30 godina.

Tražili smo od grada da nam pomogne, razmatrali sve moguće opcije i prošle godine dobili jedan prostor u okviru postojeće zgrade Doma kulture koji može da se fizički nadoveže na naš postojeći depo.

Mi smo za njegovo uređenje napravili projekat, aplicirali kod Ministarstva kulture, ali smo odbijeni uz obrazloženje da "nije reč o zgradi u našem vlasništvu".

Videćemo da li ćemo moći da kroz rebalans obezbedimo novac iz gradske kase za te namene.

Ipak, za nas bi najbolja solucija bila prelazak u ATD - zaključio je Manasijević.

PROFIL

Istorijski arhiv u Vranju osnovan je 31. marta 1962. godine na sednici Narodnog odbora sreza Vranje. Sa godinama je menjao nazive, a od 19. marta 1979. nosi današnji naziv "31. januar", po Danu oslobođenja grada od Turaka. Tokom postojanja arhiv je najpre bio u Haremluku i Selamluku, pa u prostoru Gimnazije, a od 1977. uselio se u prostorije novog Doma kulture u Vranju. Godine 1986. dobijen je podrumski prostor zgrade Doma kulture za deponovanje arhivske građe. U početku je to bio prostor od 560 kvadrata, a danas ima 886. U arhivu trenutno radi 18 zaposlenih, plus jedan zaposleni na neodređeno vreme i četvoro na određeno vreme, dok je jedna osoba angažovana na PP poslovima.

Najnovije vesti