Otvoren festival Zlatni puž u Vranju: Doprinos decentralizaciji kulture FOTO

Osmi Svetski festival dečjeg animiranog filma Zlatni puž 2023, svečano je otvoren u ponedeljak uveče u sali Pozorišta Bora Stanković u Vranju.

Jasmina Stojanović, direktorka Škole animiranog filma (ŠAF) u Vranju, koja je organizator festivala, rekla je da sa svakim novim izdanjem Zlatnog puža "organizatori zadaju nove visine koje treba dosegnuti, jer svaki festival mora biti bolji od prethodnog".

"Od večeras do zvaničnog zatvaranja festivala očekuje nas šest zvaničnih projekcija i prateći program.

Život čine vesele i tužne stvari, pa nas zato pored radionice animacije sa Nikolom Majdakom i izložbe iz naše arhive, u utorak očekuje veče posvećeno nedavno preminulom Mikiju Simonoviću, koji je zapravo idejni tvorac Zlatnog puža", istakla je direktorka ŠAF Jasmina Stojanović.

Radovan Jokić, v.d. pomoćnika ministra kulture za savremeno stvaralaštvo, rekao je na otvaranju da je festival "prostor koji razvija kreativnost, posebno kod dece i mladih".

"Zlatni puž ima i izvanredne edukativne kapacitete, ali i realan odnos prema tehnologiji koja nas sustiže.

Još jedan važan aspekt je međunarodna saradnja, koja čini vidljivim ne samo Vranje, već i Srbiju.

Posebno važno za Ministarstvo kulture jeste činjenica da ovakava manifestacija pruža izuzetan doprinos decentralizaciji kulturnih sadržaja", rekao je Jokić i svečano otvorio osmi Svetski festival dečjeg animiranog filma Zlatni puž 2023.

Milenković: Vranje vađ drugi dom

Govoreći na otvaranju, gradonačelnik Slobodan Milenković potencirao je da je grad ponosan na vranjsku Školu animiranog filma (ŠAF), koja je započela svoj rad pre 36 godina, na inicijativu hirurga Vukašina Antića i Miroslava Simonovića.

"Na našu veliku žalost, oni više nisu među nama, ali su za života ostavili veliki trag, upravo, formirajući ŠAF.

Učesnicima festivala želim uspeh u radu i prijatan boravak u Vranju, koje je, nikada nemojte to zaboraviti, vaš drugi dom", kazao je Milenković.

Otvaranju festivala prethodio je prijem za v.d. pomoćnika ministra kulture, koji je priređen u Gradskoj kući.

Najnovije vesti