In memoriam: Miroslav Simonović - Miki ŠAF (1952 - 2023)

Miroslav Simonović, u svetu srpske i svetske animacije poznatiji kao Miki ŠAF, preminuo je u 71. godini u Vranju.

Bio je osnivač i dugogodišnji voditelj čuvene Škole animiranog filma (ŠAF) u Vranju, jedne od prvih škola ovog tipa još u bivšoj Jugoslaviji.

Rođen je u Vranju 1952. godine.

Sa petnaestoro talenovane dece napravio je u martu 1987. godine prvi animirani film u produkciji vranjske Škole animiranog filma pod nazivom Kutija.

U Vranju je pokrenuo Svetski festival animiranog filma za decu pod nazivom Zlatni puž.

Bio je i direktor tog festivala.

Godine 2016. objavio je knjigu pod naslovom Deca i animirani film.

Za počasnog člana vranjskog ŠAF-a proglašen je 2022. godine.

Sarađivao je sa najznačajnijim festivalima animiranog filma u svetu.

Bio je tokom karijere gost, učesnik, autor, predavač, selektor i predsednik žirija na mnogim festivalima i radionicama animiranog filma.

Kao radnik lokalnog SIZ-a kulture svojevremeno je zavoleo film i sarađivao u organizacijj projekcija filmova šesnaestomilimetarskim kinoprojektorom u više lokalnih prostora, pa čak i na otvorenom.

ŠAF je 1987. godine, pod Simonovićevim rukovodstvom, nastao na temeljima Kluba ljubitelja filmske umetnosti, koji je već postojao od ranije, a u čiji je rad bio uključen i sam Simonović.

Nosilac je Javnog priznanja 31. januar kojeg dodeljuje grad Vranje, Srebrnog viteza u Kijevu, priznanja Balkanima za životno dostignuće u animaciji, ali i umetničkog zvanja Glavni instruktor za animirani film Jugoslavije.

Miroslav Simonović biće sahranjen u subotu 12. avgusta u 13 sati na Bunuševačkom groblju u Vranju.

Najnovije vesti