Otvoren festival Vranjska gradska pesma: Duša, merak, dostojanstvo FOTO/VIDEO

Tradicionalni muzički festival Vranjska gradska pesma, posvećen očuvanju muzičke tradicije Vranja, otvoren je u petak uveče u velikoj sali Pozrišta Bora Stanković u Vranju.

Otvarajući manifestaciju koja ima slogan Oću da vi pojem vranjansko, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković kazao je da Vranje ovim festivalom slavi autentičnu muziku regiona.

"Vranjska gradska pesma je neprocenjivo nematerijalno kulturno dobro i zbog toga je naša obaveza da je negujemo i učinimo da traje.

Lokalna samouprava će nastojati da ovaj festival u budućnosti unapredi, jer nam je cilj da ovaj muzički događaj raste i razvija se, jer je to jedini način da sačuvamo naše muzičko nasleđe i otrgnemo ga od zaborava.

To je naša obaveza i odgovornost", rekao je Milenković.

Prve večeri festivala publika je uživala uz nastupe Dušana Svilara, Jasne Kočijašević, Čede Markovića, Valentine Radenković, Davora Jovanovića, Ivane Tasić i Branimira Stošić Kacete, u pratnji Narodnog orkestra Vlade Panovića.

Legendarna solistkinja RTS-a Jasna Kočijašević uporedila je po muzičkom biću i emociji bliske - bosansku sevdalinku i vranjsku gradsku pesmu.

Publika će moći da čuje vranjsku gradsku pesmu i u subotu 8. juna, kada će na istom mestu od 20 sati nastupiti pevačke nade, uz pratnju Narodnog orkestra Vlade Panovića.

To su Tijana Vučković, Ognjen Čvorović, Velina Stamenković, Mila Mitić, ali će u Cobijevu čast pesme otpevati i solisti Ivana Tasić, Branimir Stošić Kace i Srđan Pejić.

Ulaz će biti besplatan.

Organizator festivala je Kulturno obrazovni centar, a pokrovitelj Grad Vranje.

Komentari

Душан Свилар и неки Давор немају везе са врањском песмом.Зашто у Цобијеву част не певају Милош Ристић,његов ученик,па Страхиња Стошић...? Је л' организатор сујетан или шта?

Najnovije vesti