Otvoren Dokument: Misija decentralizacije filmske umetnosti se nastavlja FOTO/VIDEO

Festival dokumentarnog filma Dokument u Vranju otvoren je u četvrtak uveče u Pozorištu Bora Stanković.

Osnivač i selektor festivala Slađan Stojanović Frenki podsetio je na otvaranju da je festival "postao punoletan", jer ove godine obeležava osamnaest godina postojanja.

Naglasio je da je ovogodišnja selekcija napravljena tako da se vranjskim ljubiteljima dokumentaraca prikaže najaktuelnija produkcija u zemlji i regonu.

"Pripremili smo svojevrsno putovanje kroz našu i zemlje u okruženju.

Ukupno će biti prikazano osam filmova iz četiri zemlje - Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske", rekao je Stojanović.

Scenarista, reditelj i urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra Dejan Dabić, podvukao je da svojim trajanjem Slađan Stojanović i vranjski Dokument uspešno sprovode misiju decentralizacije filmske umetnosti.

Prve večeri prikazani su filmovi Zatvaranje Igora M. Toholja, To je Toma Vladimira Ristića i Ognjilo, crnogorskog reditelja Vladimira Perovića.

Toholj je kazao da je na festivalu u Vranju tokom proteklih godina prikazano četiri, pet njegovih filmova.

Vladimir Ristić, autor filma To je Toma o čuvenom srpskom pevaču Tomi Zdravkoviću, zahvalio se publici festivalu i gradu Vranju na pozivu.

"To je Toma je biografsko-muzički film o životu čuvenog pevača.

Ne bih objašnjavao sadržaj, samo publici želim da se opusti i uživa u svakom trenutku ovog filma", rekao je Ristić.

Oliver Paunović, producent filma To je Toma, rekao je na otvaranju da treba odati priznanje pokretaču festivala u Vranju Slađanu Stojanoviću Frenkiju, što "osamnaest godina istrajava" i održava živim festival dokumentarnog filma u Vranju.

On je povodom punoletstva festivala u Vranju osnivaču Stojanoviću poklonio monografiju Čarobnjak Radmilović, autora-glumca Milana Cacija Mihailovića koju je ovaj napisao o čuvenom glumcu Zoranu Radmiloviću.

Dragan Protić Prota iz Umetničke grupe Škart, koja će se na festivalu predstaviti u petak (20h) dokumentarnim filmom Duga resa, rekao je da je to prvi snimljeni dokumentarac ove grupe.

"Mi se ne bavimo filmom, iz nekog smo trećeg filma, ali mislim da vredi pogledati naše ostvarenje zbog zanimljivosti teme", kazao je Protić, a njegova saradnica Sanja Stamenković iz Vranja naglasila je da vredi pogledati film "jer je to najbolji dokumentarac o resama koji će publika ikada videti".

Osamnaestogodišnjicu festivala osnivaču je čestitao Nebojša Ilić Ilke, autor dokumentaraca iz Vlasotinca, koji se ove godine festivalskoj publici predstavlja ostvarenjem Jagorida.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Festival će trajati do subote 17. decembra.

Pokrovitelj je grad Vranje, a organizatori Udruženje Dokument 06 i Pozorište Bora Stanković.

Savić: Podrška grada festivalu i ubuduće

Izabela Savić, članica Gradskog veća večeras je u pozorištu ,,Bora Stanković” otvorila 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma ,,Dokument 2022”. Na početku svog obraćanja ona je istakla da ovaj tradicionalni festival godinama unazad vranjskoj publici prezentuje sve aktuelnosti iz sveta dokumentarnog filma, prikazujući najnovija dostignuća u ovoj oblasti. ,,Poslednjih godina svedoci smo uspona ove filmske forme, a sadržaji koji se prezentuju kroz dokumentarne filmove dragoceniji su od igranih filmova. Dokumentarci prenose stavove o istorijskim događajima, ljudima i mestima na autentičan način i donose saznanja o životu i svetu iz nekih drugačijih uglova. Grad Vranje uvek će pružiti podršku ovom festivalu, kao i svim kreativnim idejama koje imaju za cilj razvijanje oblasti kulture”, istakla je Izabela Savić.

Festivalski program za petak (početak u 20h)

Duga resa

Režija: Škart (Srbija), 2021, 62 min.

Domaćica Mica S. iz predgrađa, ukrašavajući resama tegle zimnice, dolazi do pronalaska koji će joj promeniti život i život mnogih do kojih doputuju njene navlakvake. Istovremeno, u drugim kućama, rese domaćinima i domaćicama zadaju nove nevolje. Kako da ih se otresu?

Telenovela sivo u koloru

Režija: Filip Martinović (Srbija) 2021, 63 min.

Rođen u Beogradu, odrastao u Barseloni, Filip postavlja sebi jedno, na prvi pogled, jednostavno pitanje- odakle sam? U potrazi za odgovorima, zajedno sa Ašom, Etiopljankom čija je prošlost još komplikovanija od njegove, odlutaće na daleka mesta na kojima im se priviđaju scene iz španskih serija.

S one strane duge

Režija: Milana Majar (Bosna i Hercegovina) 2022, 34 min.

Film S one strane duge govori o emotivnoj zrelosti i nadljudskoj hrabrosti čoveka koji uspostavlja kontrolu nad osećajem bespomoćnosti i bezvrednosti nakon što je osepeo na oba oka. Glavni junak filma oslepeo je u četrdesetoj godini, nakon oboljenja oba očna živca. Umesto da padne u depresiju i uruši samopouzdanje, on se preobražava u ambicioznog čoveka koji, snagom svog uma, uspeva da prevaziđe svoj fizički nedostatak. Sportski duh i želja za pobedom dovode ga u svet sporta, koji mu pomaže da ojača svoje duhovne i fizičke sposobnosti. On sada život doživljava na potpuno neuobičajan način.

Najnovije vesti