Otvoren Dokument 2019: Vranje prestonica dokumentarnog filma FOTO/VIDEO

Šesnaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma "Dokument 2019" otvoren je u nedelju uveče u Vranju pozdravnim govorom organizatora Slađana Stojanovića Frenkija koji je posetiocima festivala poželeo da i ove godine uživaju u sjajnom izboru dokumentarnih filmova.

On je naglasio da će vranjska publika, u tri festivalska dana, imati priliku da vidi trinaest filmskih ostvarenja.

- Neka od njih imaće domaću i svetsku premijeru baš u Vranju - kazao je Stojanović.

Publici su se predstavili autori nekoliko filmova - Sonja Đekić, Igor Toholj, Sonja Rizoska Jovanovska, Radica Smiljković i Radmila Vulićević.

Otvarajući zvanično "Dokument 2019" predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković potencirao je da dokumentarni film poslednjih godina "doživljava ekspanziju, tim pre jer donosi saznanje o životu i svetu, verodostojno prikazuje stvarnost, svedoči o važnim događajima i značajnim ličnostima, ali i malom čoveku zahvaljujući kome se pokreću neka pitanja i daju odgovori na druga".

- Zahvaljujući upornosti pokretača i podršci grada publika u Vranju svih ovih godina ima privilegiju da pogleda najnovija i najzapaženija ostvarenja iz produkcije dokumentarnog filma, kako domaćih, tako i inostranih autora.

S obzirom na to da se Vranje sa "Dokumentom" našlo na mapi filmskih festivalskih gradova, ne samo u zemlji i okruženju već i u svetu, kao i na značaj dokumentarnog filma, lokalna samouprava je ponosna što ima ovakav sadržaj u kulturnoj ponudi i ubuduće će podržati organizovanje i održavanje Međunarodnog festivala Dokument - istakao je Tričković.

U nedelju je najpre prikazan film Speleonaut/Pod kamenim nebom u režiji Sonje Đekić (Srbija).

Potom i Ti si Alef u režiji Sonje Rizoske Jovanovske iz Severne Makedonije i Kude je taj Niš - Palilulo pozdravio te Čokalija, u režiji Vladimira Ristića (Srbija).

Prvo veče je zatvorio In manus tuas/U tvojim rukama u režiji Milana Majara iz Bosne i Hercegovine.

"Dokument 2019" nastaviće se projekcijama filmova u ponedeljak od 20 sati na maloj sceni Pozorišta Bora Stanković, dok će u utorak, poslednjeg dana festivala, u istom prostoru projekcije početi od 18 časova.

U ponedeljak će na programu biti film Svedok jednog vremena u režiji Igora M. Toholja (Srbija); Sakreštan u režiji Luke Klapana (Hrvatska); Ratnici, Duhovnici, Rabotnici u režiji Radicae Smiljković i Bojana Vorkapića (Srbija), Živa crkva u režiji Dejana Vučenovića (Srbija); Žuti autobus u režiji Radmile Vulićević (Srbija) i Naser u režiji Biljane Dulović, Mateje Raičkovića i Ilke Hadžikadrija (Crna Gora).

U utorak su na repertoaru Prelazak u režiji Slađana Stojanovića (Srbija), Kartoline u režiji Igora Bezinovića, Hrvoslava Brkušića, Katerine Dude, Ivane Pipal, Darovana Tušeka i Ante Zlatka Stolice (Hrvatska) i Ako je rak, nije lav u režiji Radomirke Siljanoski (Srbija) koji će i zatvorit festival.

Ulaz na festivalske programe je besplatan.

Najnovije vesti