Otvoren Centar za brzi razvoj na vranjskoj Akademiji tehničkih studija FOTO

Novi Centar za brzi razvoj proizvoda i prototipova (RPD HUB2), otvoren je u ponedeljak na Akademiji tehničko vaspitačkih strukovnih studija u Vranju.

Kako je na otvaranju rečeno, HUB je namenjen studentima i srednjoškolcima, ali i predstavnicima privrede "kako bi unapredili svoja tehnička znanja i bolje odgovorili na aktuelne zahteve tržišta".

Novootvoreni RPD HUB (RPD - Rapid Product Development) služi kao most između ideje i realizacije, omogućavajući razvoj prototipova i inovativnih rešenja u različitim industrijama korišćenjem 3D štampača.

Ideja je da postane glavno mesto za obuku studenata tehničkih fakulteta, strukovnih studija, srednjoškolaca, kao i za podršku zaposlenima u malim i srednjim preduzećima u Vranju i okolini.

Miloš Milovančević, direktor Centra za poslovnu i inovacionu podršku, rekao je da će RPD HUB "postati centar za izradu prototipova, pružajući svim kompanijama koje žele brzo i precizno razviti svoje proizvode, mogućnost korišćenja 3D štampača, što će značajno pojednostaviti i ubrzati proces proizvodnje".

"Ova inicijativa ne samo da će unaprediti obrazovanje, već će i mladima pružiti izvanrednu priliku za sticanje veština i iskustava u domenu inovacija i tehnologije i da svoja znanja primene.

Pozivamo sve zainteresovane da posete RPD HUB i upoznaju se sa mogućnostima koje nudi za razvoj novih proizvoda i poslovnih rešenja.“ rekao je Milovančević na otvaranju.

Milenković: Nove mogućnosti za mlade

Otvaranju HUB-a, obilasku prostorija i kratkoj demonstraciji rada 3D štampača je prethodio sastanak sa gradonačelnikom Vranja u Gradskoj upravi, gde je istaknuta ključna uloga ovakvih centara u podsticanju lokalne ekonomije i stimulisanju inovacija.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je tom prilikom izrazio zahvalnost USAID-u na podršci i istakao kako se nada da će RPD HUB "privući pažnju kako Vranjanaca, tako i građana Pčinjskog okruga i regiona koji žele da se obuče za razvoj proizvoda i time nauče nešto novo što će im značiti u poslovanju".

"Ovim projektom ne samo da jačamo tehnološki i inovativni kapacitet našeg grada, već i otvaramo nove mogućnosti za mlade, istraživače, ali i već ostvarene privrednike da kreiraju proizvode budućnosti", rekao je Milenković.

Aleksandar Pavlović, direktor projekta Velika mala privreda, naglasio je na otvaranju da su "jednostavna rešenja uvek najbolja".

"Projekat Velika mala privreda i USAID intenzivno rade na pokretanju baš takvih aktivnosti, koje nastaju iz realnih zahteva tržišta i povezuju nove tehnologije, akademiju i privredu.

Svi će imati koristi, a posebno mladi ljudi kojima trebaju osnovni moderni alati da mogu da rade i da se razvijaju", kazao je Pavlović.

Obuka nastavnog kadra Akademije je već počela, saopšteno je nakon otvaranja.

Razvijen je i novi kurikulum za akreditaciju, koji će uključiti brz razvoj proizvoda u nastavu na fakultetu i omogućiti transfer ovog znanja na studente.

HUB je osnovao Centar za poslovnu i inovacionu podršku, uz pomoć projekta Velika mala privreda, kojeg finansira USAID.

Najnovije vesti