Otvaranje Svetosavske nedelje u znaku Oca Justina FOTO/VIDEO

Izložbom Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski, koju čini više od 260 predmeta, fotografija i drugih ličnih stvari najpoznatijeg vranjskog teologa, u nedelju je u Vranju počela 34. Svetosavska nedelja.

Magistar teologije Nenad Bojkov, uz protođakona Micka Mickovića jedan od autora izložbe, kazao je da je velika čast i odgovornost govoriti o čoveku koji je "najsavršenije i najtačnije mogao da realizuje sintezu oltara i fakultetske katedre, sintezu nauke i vere u istinitog Boga".

"Izložba koju danas otvaramo, predstavlja samo mali deo našeg dara zahvalnosti koji prinosimo ocu Justinu", naglasio je Bojkov.

Postavka prepuna štampanih formata, od kojih su neki i u originalu, predstavlja jednu od najkompletnijih izložbi koja je posvećena Justinu Popoviću.

O značaju lika i dela Svetog Justina Ćelijskog i Vranjskog, kroz prizmu svetosavlja, besedio je i vladika Pahomije.

Predsednik Privremenog organa grada Vranja Slobodan Milenković potencirao je da Vranjanci, slaveći Sv2etog Savu, slave i svetosavlje i sve vrednosti koje ono sobom nosi.

"Tako i grad Vranje, obrazovne i institucije kulture, u saradnji sa Eparhijom vranjskom, Svetosavskom nedeljom već 34 godine podsećaju da je svetosavlje način života i neodvojivi deo srpskog nacionalnog bića.

Tim pre jer je naš grad iznedrio još jednog velikog čoveka, duhovnika i svetitelja Oca Justina, koji je svojom rečju, mišlju i delom zaslužio da bude kanonizovan i da se nađe u društvu svetih.

Ove, 2024. godine, navršava se 130 godina od njegovog rođenja i 45 od upokojenja i upravo zato ovogodišnju Svetosavsku nedelju počećemo izložbom koja je posvećena našem proslavljenom Vranjancu i svetitelju Justinu Ćelijskom i Vranjskom", kazao je Milenković.

Svetosavska nedelja nastaviće se u ponedeljak, kada će u vranjskom pozorištu od 19 sati, programom pod nazivom Svetovi u književnom delu Sunčice Denić, biti predstavljen njen književni opus.

Osim vranjske književnice o njenom radu govoriće književni kritičari i pisci Aleksandar Laković i Živojin Rakočević.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...