Osumnjičen za šverc delova za klima uređaje

U kamionu koji se uputio ka Kosovu i Metohiji, carinici su otkrili veću količinu neprijavljenih delova za rashladne sisteme, čija se vrednost procenjuje na gotovo 34.000 evra, saopštava Uprava carina.

Prekršaj je otkriven kada je kamionu kosovskih registarskih oznaka, čiji je vlasnik firma iz Gračanice, a kojim je upravljao 41-godišnji Žitorađanin, sa administrativnog punkta Merdare dopraćen do carinske ispostave Prokuplje radi detaljnog pregleda.

- Tada je otkriveno da se u tovaru nalazi velika količina delova za rashladne uređaje, koji nisu bili prijavljeni, a detaljnom kontrolom dokumentacije pronađene su fakture za deo tovara koji nije bio obuhvaćen carinskim dokumentom.

Protiv vozača je pokrenut prekršajni postupak, dok su neprijavljena roba i kamion kojim je prevožena privremeno zadržani.

Podsećamo da rashladni uređaji i njihovi delovi mogu biti potencijalno štetni za životnu sredinu i zdravlje ljudi, zbog čega na takvu vrstu robe carinici obraćaju dodatnu pažnju i proveravaju da li je prati sva neophodna dokumentacija – saopštava Carina.

Pre nekoliko godina, podsećaju iz Uprave carine, zabeležen je neobičan slučaj krijumčarenja rashladnih sredstava u specijalno napravljenom bunkeru autobusa sarajevskih registarskih oznaka, koji je saobraćao na liniji Niš-Istočno Sarajevo.

Carinici su tada, podseća se, na graničnom prelazu Kotroman, zahvaljujući carinskom skeneru, otkrili 17 freon-boca sa rashladnim sredstvom (oznake R134a), koje se najčešće koristi u klimatizacionim sistemima vozila.

Najnovije vesti