Osnovci iz Pete škole oslikali mural jednakosti FOTO

"Mural jednakosti" oslikali su učenici OŠ Svetozar Marković (poznate i kao Peta škola) u Vranju, na spoljašnjem zidu fiskulturne sale u školskom dvorištu, u periodu od 1. do 3. septembra.

U kreiranju murala učestvovalo je tridesetak učenika ove škole.

Đaci su prethodno pohađali dvodnevnu radionicu pripreme murala i sa lokalnim umetnikom Stefanom Stojanovićem Slešom osmislili tematski okvir na osnovu kojeg je napravljeno finalno rešenje.

Mural apeluje na učenike "da shvate prostor škole kao poligon jednakosti u pristupu znanju i obrazovanju, te na taj način umanje jaz i diskriminaciju koja postoji zbog imovinskih razlika", navode iz škole.

Krajnji cilj ovog projekta bio je da senzibiliše mlade za teme i probleme lokalne zajednice, ali i da osnaži njihove kapacitete za savladavanje i korišćenje komunikacionih tehnika kao što su dokumentarna (video) i ulična umetnost, kazao je koordinator akcije Nebojša Glišić.

"Snimanje i oslikavanje poruka umetnički je način da se ostavi jasan trag i utiče na okruženje kako bi se prikazalo ono u čemu trenutno živimo i ono što bismo hteli da promenimo", kazao je Glišić.

Ova aktivnost sprovedena je u okviru projekta "Oslikaj promenu" (Paint The Change) koji u Srbiji realizuje Fond B92, uz podršku Evropske unije (kroz program Kreativna Evropa), Ministarstva kulture i informisanja i Fondacije za otvoreno društvo.

Projekat je međunarodnog karaktera i aktivnosti se realizuju u Vranju, Beogradu, Subotici, Atini i Londonu.

Najnovije vesti