Orkestar Vranjanca Stefana Mladenovića najbolji u Guči

Orkestar Stefana Mladenovića iz Vranja proglašen je za najbolji na ovogodišnjem Dragačevskom saboru u Guči.

Na finalnom takmičenju učestvovalo je 16 orekstara.

Stefan je pre pet godina, na 58. saboru, bio prvi trubač Guče.

On rukovodi orkestrom čiju su slavu u prošlosti pronosili njegov deda Ekrem Mamutović (Milan Mladenović; majstor trube sa četiri titule prva truba Guče) i otac Nenad Mladenović, takođe višestruki osvajač titule prve truba na istom takmičenju.

Da trubači sa juga i dalje drže primat na ovom saboru, koji je proteklih dana održan 62. put pokazuje i nagrada Bojanu Ristiću iz Vladičinog Hana koji je poneo titulu najboljeg trubača sabora.

Majstorsko pismo osvojio je nakon 15 godina takmičenja u Guči.

Orkestar pod njegovom upravom proglašavan je za najbolji u Guči 2008, 2011, 2012, 2016. i 2017. godine.

Godine 2016. bili su apsolutni pobednici, jer su u svih pet kategorija za koje se dodeljuju nagrade sabora osvojili jedno od prva tri mesta.

Povodom podviga u Guči Ristićev orkestar održaće pobednički koncert u ponedeljak uveče od 20 sati u Vladičinom Hanu.

Dragačevski sabor trubača u Guči predstavlja jedno od najprestižnijih takmičenja u Srbiji i simbol je srpske trubačke tradicije.

Ove godine, prema rečima organizatora, bio je jedan od najposećenijih sa više od 200.000 ljudi iz zemlje i inostranstva.

Plasman i ostale nagrade

U takmičenju za najboljeg trubača iza Hančanina Bojana Ristića drugo mesto pripalo je Manuelu Ametoviću iz Bojnika, dok je treći bio Marko Gligorijević iz Bajine Bašte. Odlukom publike najpopularniji trubač je Milenko Filipović iz Užica. U kategoriji najboljih orkestara, iza vranjskog orkestra Stefana Mladenovića, našli su se Orkestar Vladimira Ivanovića iz Zagužanja kod Surdulice, a treći su Dragačevske trube, domaćini iz Guče. Za najbolje odsvirano kolo nagrađen je orkestar Braća Ilić iz Požege. Izvornu pesmu najbolje je interpretirao Orkestar Kristijana Azirovića iz Bojnika, a za najizvornije muziciranje nagrađeni su Timočki veseljaci iz Knjaževca. Za najboljeg bubnjara Sabora izabran je Lazar Ivanović iz orkestra Bojana Krstića iz Vladičinog Hana, najbolji basista je Nikola Sejdić iz orkestra Isidora Zećirovića iz Bojnika, a najbolji tenorista je Oliver Ivanović iz orkestra Vladimira Ivanovića iz Zagužanja.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...