Optužnica protiv narodnog poslanika iz Bujanovca: Kamberi kaže da nije kriv

Vranje - Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu podiglo je optužnicu protiv narodnog poslanika Šaipa Kamberija zbog prekoračenja budžetskih izdvajanja tokom 2018. i 2019. godine, u vreme kada je Kamberi bio predsednik opštine Bujanovac, pišu Bujanovačke.

Poslanik i šef Partije za demokratsko delovanje (PDD) izjavio je za ovaj portal da je u četvrtak obavešten o optužnici, koju smatra "pritiskom države na njega".

"Da li si izložen pritisku, ucenama i pretnjama države, pitanje je koje mi poslednjih godina postavljaju uglavnom rođaci, prijatelji, mediji, građani.

Govorio sam da nema pritiska, iako su svi svedoci da godinama unazad segmenti koje kontroliše vlast u Srbiji, poput medija, stalno kaljaju moj rad i moje ime.

Istovremeno se aktiviralo ono što se zove pravosuđe, 'istražujući' moj rad godinama", odreagovao je Kamberi na optužnicu.

Pojasnio je da je reč "o realizaciji infrastrukturnih projekata" na teritoriji opštine Bujanovac, definisanih Odlukom o budžetu opštine za 2018. i 2019. godini.

"Tužilaštvo predlaže podizanje optužnice na osnovu činjenice da u vreme potpisivanja ugovora za realizaciju ovih projekata u budžetu opštine nije bilo dovoljno sredstava koliko je bila ugovorena vrednost ovih projekata.

Naime, i u 2018. i 2019. godini za predmetne projekte obavljeno je plaćanje samo u visini sredstava koja su planirana budžetom, ni jedan cent više", naglasio je Kamberi.

Dodao je sa ovakvi projekti realizuju u fazama, jer, kako kaže, nerazvijene opštine u Srbiji nemaju dovoljno veliki budžet da realizuju projekte veće vrednosti u roku od godinu dana, pa se zbog toga realzuju u etapama – dve ili više godina.

"Međutim, tužilaštvo je otkrilo da sam preuzimanjem obaveza u vrednosti većoj od planiranih sredstava navodno 'opteretio budžet' opštine", navodi Kamberi.

Po njegovim rečima, kada bi potpisivali ugovore i planirali radove samo sa godišnjim sredstvima "nijedna opština Preševske doline (Preševo, Bujanovac i Medveđa), niti bilo koja opština sa sličnim prihodima, ne bi nikada uspela da realizuje nijedan veći projekat za dobrobit građana".

"To istragu tužilaštva čini apsurdnom", kazao je Kamberi.

Njemu je simptomatično da se "u zemlji u kojoj su veze mafije i organizovanog kriminala sa vlašću svakodnevne", Posebno tužilaštvo bavi samo njime, "zbog prakse koja postoji i sprovodi se u mnogim opštinama Srbije".

Primećuje da se "ovo radi samo nekoliko meseci pred parlamentarne izbore".

"To pokazuje da se zapravo ne bave mojim radom na mestu predsednika opštine Bujanovac, već mojim opozicionim delovanjem u Skupštini Srbije.

To brine Vučićev režim.

Nije ih briga za korupciju.

Štaviše, briga režima je što ja nisam korumpiran.

Pošto je on autoritaran, njega brine moje opoziciono delovanje.

Zbog nemogućnosti da me ućutka i pokori tokom svih ovih godina tokom kojih sam poslanik", naveo je Kamberi.

On je poručio da ga "ne mogu ućutkati, zaustaviti njegovo delovanje, niti pokoriti".

Kamberi nije jedini funkcioner PDD-a čijim se radom tokom vođenja lokalne samouprave bavi tužilaštvo.

Prošle nedelje je isto odeljenje za suzbijanje korupcije podiglo optužnicu i protiv Ardite Sinani, šefice PDD-a u Preševu, o čemu je Vranje News već pisao.

Najnovije vesti