Oprezno sa pečurkama: Pazite se zavodnice

Meštanka iz Ćuprije (44) morala je da zatraži pomoć lekara pošto je konzumirala otrovne gljive "zavodnice", misleći da je ubrala "lisičarke", saopštilo je Udruženje gljivara i prirode Gorun iz Ćuprije.

Toplo i kišno vreme na području Pomoravlja, Resave i Levča, kao i u celoj Srbiji, pogodovalo je razvoju gljiva.

Nažalost, u ćuprijskoj bolnici beležimo i slučaj trovanja nakon konzumiranja pečuraka, upozorili su čuprijski gljivari.

Oni navode da je, prema izveštaju lekara, otrovana osoba konzumirala otrovnu omphalotus olearius, narodski naziv - "zavodnica", misleći da je u pitanju cantharellus cibarius, poznata kao lisičarka.

Sreća je u nesreći, dodaju, što otrovana žena nije podelila obrok sa članovima porodice.

Udruženje Gorun apeluje da se svi koji gljive ne poznaju uzdrže od sakupljanja i konzumacije pečuraka iz prirode, upozoravajući da posledice mogu biti ozbiljne, čak i fatalne.

Zavodnica ili bragara (lat. Omphalotus olearius), otrovna je gljiva koja spada u rod Lisičica. Iako nije opasna po život preporučuje se da se ne konzumira. Ona raste busenasto na panjevima bukve, hrasta i masline najčešće, pokrivenih zemljom, leti i u jesen. Može izazvati ozbiljne zdravstvene smetnje, čak i smrt. Klobuk ili šešir pečurke je još vrlo mlad ispupčen, ubrzo s jamicom, pa levkom. Kožica je debela, kao guma, blistava. Lečenje je kao kod ostalih trovanja gastrointestinalnog tipa. Slične vrste su lisičica kamenjarka i smeđa lisičica. Često se meša sa lisičarkom, ali zavodnica je krupnija, raste u grupi, na drvetu. Pušta narandžastu boju prilikom dodira, tako da je zabuna skoro nemoguća. (Wikipedia)

Najnovije vesti