Okončana prva faza projekta Bugarska ti pruža ruku - upoznaj je

Bugarsko–srpski centar (BSC) u Vranju okončao je realizaciju prve faze projekta Bugarska ti pruža ruku – upoznaj je", potvrdio je za Vranje News predsednik BSC-a Darko Anačkov.

Reč je o projektu, podseća Anačkov, koji se realizuje u partnerstvu sa srednjim školama u Bujanovcu, Vranju, Vladičinom Hanu, Leskovcu i Nišu.

BSC je u matičnim školama organizovao predavanja i radionice na različite teme.

Prva tema je vezana za borbu protiv diskriminacije i vršnjačkog nasilja u školama.

Ovu temu je zajedno sa učenicima obrađivala profesorka prava Bojana Božilović.

"Upoznali smo učenike sa geografijom Bugarske, turizmom i turističkim potencijalima Srbije i Bugarske, te mogućnostima prekogranične saradnje.

O ovoj temi je predavanja držao profesor geografije Ninoslav Jordanov.

Pisanje i upravljanje projektima je još jedna zanimljiva tema o kojoj smo govorili na predavanjima.

Bilo mi je zadovoljstvo da se nađem u ulozi profesora i da radim sa mladim ljudima.

Iako je za srednjoškolce ova oblast uglavnom nepoznata, učenici su pokazali veliko interesovanje, posebno na radionicama kada su imali priliku da sami predstave svoje ideje za rešavanje nekog konkretnog problema", navodi Anačkov za Vranje News.

Nakon što su prošli predavanja, dodaje on, svi učenici su radili test iz pomenutih oblasti.

"Na osnovu toga izabrali smo po jednog učenika iz svake škole koji će se takmičiti u finalu u Generalnom konzulatu Bugarske u Nišu.

Njih petoro će se boriti za prvo mesto u finalnom takmičenju koje će biti održano u septembru.

Njihov zadatak će biti da zajedno sa svojim mentorom (profesorom) predstave predlog projekta koji će predvideti saradnju Bugarske i Srbije na svim nivoima (obrazovanje, kultura, umetnost, turiziam, ekonomija, sport, ekologija itd)", potencira Anačkov.

Nakon održanog takmičenja, u BSC-u planiraju organizaciju ekskurzija do Sofije za učenike i profesore iz partnerskih škola.

"Zadovoljan sam saradnjom sa školama i nadam se da ćemo našu saradnju nastaviti i u budućnosti, uz angažovanje i drugih škola u Srbiji jer i u narednom periodu planiramo da se bavimo pitanjima omladinske politike u Srbiji", kaže Anačkov.

U projektu je učestvovalo 130 učenika iz svih pet škola.

Najnovije vesti