Okamenjeno more vranjskog teatra selektirano za Viminacium fest

Predstava Okamenjeno more Pozorišta Bora Stanković u Vranju, premijerno izvedena u januaru ove godine, selektirana je za teatarski festival Viminacium fest u Požarevcu, potvrdio je Vranje News-u umetnički direktor pozorišta Bojan Jovanović.

Umetnički savet festival Viminacium fest, koji ima slogan Mitovi stari i novi, prihvatio je selekciju Mihajla Nestorovića i doneo odluku da se četvrti internacionalni festival održi u periodu od 21. do 27. juna.

Vranjanci će ostvarenje Stevana Bodrože po tekstu Velimira Lukića izvesti 24. juna.

Na svečanom otvaranju 21. juna biće odigrana predstava Tri musketara Pozorišta mladih u Novom Sadu, 22. juna Kod večite slavine Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Centra za razvoj vizuelne kulture, 23. juna Jugoslavija moja dežela/Jugoslavija moja domovina, koprodukcija Gledališče Koper teatro Capodistria, Pozorište Prijedor Fondacija i Friedrich Ebert Stiftunga, 25. juna Kaštel u jezeru Narodnog pozorišta u Somboru i 26. juna Zaljubljeni Šekspir, Beogradskog dramskog pozorišta i Disnez thheatrical Production.

Ideja o osnivanju festivala, koji u mističnoj atmosferi drevnog Viminacijuma okuplja predstave mitoloških sadržaja, kao i one koje na temeljima drevnih mitova i legendi izgrađuju i obrađuju savremene teme, rodila se 2018. godine kada je održan prvi Viminacium fest.

Festival karakteriše takmičarski deo tokom kojeg se dodeljuju prestižne nagrade u kategorijama najbolja predstava (nagrada Viminacium maximus) i najbolji glumac/ glumica (nagrada Zlatna Fibula).

Pored dramskog, festival promoviše i ostale umetničke izraze.

Publika će poslednje večeri festivala 27. juna, kada se i dodeljuju nagrade, moći da pogleda džez koncert u izvedbi benda Belgrade dixiland orchestra.

Najnovije vesti