Održano Vranjsko veče u Beogradu: Sevdah i merak u slavu zavičaja FOTO

U organizaciji Zavičajnog udruženja Vranjanaca u Beogradu Žuto cveće i podršku Grada Vranja, u subotu uveče, nakon dvogodišnje pauze održano je tradicionalno Vranjsko veče u Beogradu, u sali restorana Stadion Hol na Voždovcu.

Više od 300 članova udruženja, ljubitelja i poštovalaca vranjske tradicije, ispunilo je salu koja je bila premala da primi sve zainteresovane goste.

Na prethodno održanoj manifestaciji pre tri godine bilo je više od 700 gostiju, ali u znatno većem prostoru.

Goste i učesnike Vranjske večeri pozdravio je predsednik udruženja prof. dr Dragan Mikić, rekavši da se tradicija nastavlja posle pandemijske pauze.

On je sa zadovoljstvom istakao da je vladalo veliko interesovanje za ovaj događaj, o čemu, kako je rekao, svedoči prepuna sala.

Nakon kratkog prikaza i 102 godine dugog istorijata, poželeo je prisutnima da prijatno provedu veče, uživaju u vranjskom melosu, muzici i druženju.

Prisutne je u ime grada Vranja pozdravila zamenica gradonačelnika Zorica Jović.

Podeljene su zahvalnice udruženja pojedincima i preduzećima za ukazanu podršku i saradnju, među kojima je posebno izdvojen predsednik kompanije Alco grupa Miroljub Aleksić, zbog činjenice da je ta kompanija vranjskom udruženju nedavno ustupila prostorije za rad.

Dobitnici zahvalnica su još i gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, episkop vranjski Pahomije, Dragan Kovačević i Dragana Drageljević.

U atmosferi koju samo Vranjanci umeju spontano da naprave, usledili su nastupi glumca Dragana Stankovića, koga su uz monologe iz Borinih dela pratile članice folklora Sevdah, vokalna solistkinja Ivana Tasić i duvački orkestar Stefana i Nenada Mladenovića.

U okviru bogatog zabavnog programa nastupili su još i pevači Čeda Marković, Branimir Stošić Kace i Princ od Vranje – Stefan Zdravković.

Pevače je pratio renomirani orkestar Siniše Vićentijevića.

Nastupila je i velika zvezda narodne muzike Snežana Đurišić, koja je kao gost prisustvovala proslavi, ali nije odolela da kao potpuno iznenađenje, a na radost prisutnih, izvede nekoliko pesama.

Uz neprekidnu pesmu, igru i kola iz vranjskog kraja, koja su se vila na podijumu za igru ali i na svakom slobodnom prostoru oko stolova, veselo raspoloženje i atmosfera derta, sevdaha i meraka potrajali su do kasno u noć.

Iz Udruženja Žuto cveće zahvalili su svim gostima "na učešću i doprinosu da Vranjsko veče sačuva i potvrdi svoj renome u prestonici".

Najnovije vesti